stav oporbe

SDP kritizira: Zakon o osobnoj asistenciji je korak unazad

14.06.2023 u 12:44

Bionic
Reading

Prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji SDP je u srijedu ocijenio kao korak unatrag, s obzirom na to da će pravo na osobnog asistenta izgubiti korisnici čiji roditelji imaju status roditelja njegovatelja, a ni broj sati koliko će osobni asistenti biti na raspolaganju nije dovoljan.

"Novi zakonski prijedlog usluge u sustavu socijalne skrbi vraća korak unatrag. Tako će postojeći korisnici, čiji roditelji imaju status roditelja njegovatelja, izgubiti pravo na osobnog asistenta, onako kako su to imali uređeno putem projektnih aktivnosti", stoji u priopćenju stranke.

Dok se u javnosti se prezentira broj osoba koje će ostvariti pravo na osobnog asistenta, SDP upozorava da nitko ne spominje koliko će osoba s najtežim stupnjem invaliditeta izgubiti isto pravo.

"Procjena potrebe za osobnom asistencijom treba obuhvatiti korisnikove individualne osobne potrebe, okruženje, socijalnu mrežu, životne okolnosti, s ciljem omogućavanja života u vlastitom domu".

Kritike Zakonu o osobnoj asistenciji SDP je uputio i zbog nedovoljnog broja sati tijekom kojih korisnici mogu računati na osobnog asistenta, premda je broj sati povećan s 22 na 88 sati mjesečno.

"Ministarstvo smatra da ovako određen broj sati predstavlja veliki iskorak u odnosu na sadašnje stanje. Međutim, nisu uračunali vikend, kao da korisnici nemaju svoje potrebe vikendom. I to samo ako se radi o dvočlanim kućanstvima ili onima u kojima živi više osoba s invaliditetom", navodi se.

S Iblerovog trga skreću pozornost na niz višečlanih obitelji, u kojima jedna osoba skrbi o osobi s invaliditetom, o kojoj se drugi članovi obitelji ne mogu brinuti zbog zdravstvenih poteškoća ili drugih razloga. Zbog toga smatraju da bi osobe sa najvećim stupnjem oštećenja, osobnog asistenta trebale imati više od trenutnih 12 sati dnevno, ako žive same, odnosno 6 sati ako žive u obitelji.

"Ministarstvo se ponaša kao da će ih osobe s invaliditetom varati, kao da znaju da će se događati zlouporabe pa je potrebno ljudima propisati i ograničavati osnovne ljudske potrebe na sate i minute, umjesto da su se primijenila načela Konvencije o pravima osoba s invaliditetom s punim uvažavanjem osoba s invaliditetom na neovisno življenje i uključenost u zajednicu", poručuju iz SDP-a.