POČELA UTRKA

HDZ za gradonačelnika Splita kandidira arhitekta Ivaniševića

18.04.2013 u 14:58

Bionic
Reading

Imena glavnih kandidata za budućeg gradonačelnika Splita bit će službeno poznata u idućih desetak dana, a osim već poznatih Ive Baldasara (SDP) i Hrvoja Tomasovića (HDSSD), u utrku će se uključiti arhitekt Vjeko Ivanišević u ime HDZ-a, zatim današnja Kerumova zamjenica Anđelka Visković kao nezavisna te odmetnuta HDZ-ovka Sanja Bilač. Čeka se još odluka Ivana Grubišića, odnosno ime osobe koju će on podržati

Splitski HDZ o svom izboru odlučit će na sjednici Gradskog odbora u četvrtak navečer, no isticanje Vjeke Ivaniševića čini se kao gotova stvar: predsjednik ogranka Petar Škorić za tportal je potvrdio da je on 'ozbiljan kandidat', iako ni pod koju cijenu nije želio prejudicirati službenu odluku stranke. 'Sigurno je da će HDZ istaknuti široj javnosti prepoznatljivu osobu koja je u stranci od prvih dana i koja se istaknula u svome djelovanju', kazao nam je Škorić.

Puna tri mjeseca trajale su unutarstranačke borbe oko osobe koju će HDZ podržati na lokalnim izborima u svibnju, a objavljivanje imena odgađalo se iz tjedna u tjedan.

Frakcija bivših 'pašalićevaca', koja se ponovno aktivirala u HDZ-u nakon pobjede Tomislava Karamarka i Milijana Brkića, zalagala se za Anđelku Visković, no velik broj splitskih HDZ-ovaca se tome usprotivio i zatražio da se odabere dugogodišnji član stranke. Njihov izbor bio je Šimun Anđelinović, prilično poznati patolog iz splitske bolnice, no on je ovih dana definitivno odustao.

Ivanišević je još prije 15-ak godina bio predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Splita, a još od tog vremena slovi kao njihov 'kućni arhitekt' - nešto kao Zoran Jeramaz za današnjeg gradonačelnika Željka Keruma. Radi se o građanskom intelektualcu koji bi trebao predstavljati umjereno lice splitskog HDZ-a, premda je upitno koliko će se uklopiti u aktualni retoriku u kojoj se prosipaju uvredljive fraze o 'crvenom zmaju' i 'SDP-u koji nikada nije želio Hrvatsku'.

Prava bitka unutar HDZ-a vodit će se oko mjesta na listi za Gradsko vijeće, no kako će se od svibnja broj vijećnika povećati sa 25 na 35, vjerojatno će sve frakcije biti zadovoljene. Predizborna koalicija planira se s HSP-dr. Ante Starčević i HSS-om, a pregovara se i s Lukom Podrugom i njegovim HČSP-om - no on zasad traži previše.

Dogradonačelnica Anđelka Visković također će se kandidirati za gradonačelnicu, a za tportal je najavila da će svoje namjere službeno objaviti 'za nekoliko dana'.

Isto planira i Sanja Bilač, HDZ-ovka koja je u protekle četiri godine jedina predstavljala dosljednu oporbu Kerumu: ona objavu kandidature planira za idući tjedan.


Sve oči sada su uprte u Ivana Grubišića, umirovljenog svećenika koji po svim anketama zasad najbolje stoji. On tvrdi da odluku još uvijek nije donio - s jedne strane nema preveliku želju 'ponijeti taj križ', ali neće ga moći ni odbiti ako ankete pokažu da narod to želi.

'Imat ćemo svoje liste u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i u gradu Splitu i još desetak dalmatinskih gradova. No, o eventualnom kandidatu za gradonačelnika odlučit će Senat, najvjerojatnije u roku od dva tjedna', kazao nam je Grubišić.

'Razgovarao sam s nekim uglednim sveučilišnim profesorima i ponudio im da se kandidiraju ispred Saveza za građansku i etičku Hrvatsku, ali nitko od njih nije prihvatio', otkriva Grubišić.