ZAŠTO MILANOVIĆ NIJE KAO OBAMA

HDZ: Varga je blefer bez pokrića; Varga: Imam viziju

14.07.2015 u 16:16

Bionic
Reading

Iako je Ministarstvo zdravlja 2. srpnja povuklo iz hitne procedure izmjene dvaju ključnih zakona u zdravstvu, te najavilo donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, pokušaj vladajućih da preko tih zakona, u zadnjoj godini mandata, reformiraju javni zdravstveni sektor doživio je u utorak žestoku kritiku iz redova HDZ-ova Odbora za zdravstvo, ali i iz redova pravne struke i sindikata. Ministar zdravlja Siniša Varga odbacio je u utorak optužbe HDZ-a da je 'čovjek bez vizije' koji samo želi privatizirati javni zdravstveni sektor poručivši da 'ima viziju' i želi osigurati kvalitetne zdravstvene usluge za građane bez povećanja participacije

Član HDZ-ova odbora Pavo Kostopeč nazvao je ministra zdravlja Sinišu Vargu 'bleferom bez pokrića' zbog pokušaja reforme zdravstva koja, kaže, ne može uspjeti, a u čijoj su podlozi 'skrivene namjere privatizacije javnog zdravstvenog sektora'.

Kostopeč je pozvao Vargu da javno objavi konkretne brojke o 'iznimnim organizacijskim i financijskim rezultatima HZZO-a i bolnica u proteklih šest mjeseci', zbog kojih su navodno zakonske izmjene povučene iz hitne procedure.

'Dosta je bilo Varginih smicalica i eksperimenata', poručio je Kostopeč na konferenciji 'Izazovi i perspektive hrvatskog zdravstva', održanoj u utorak u organizaciji HDZ-ova Odbora za zdravstvo.

Posebno je istaknuo nezainteresiranost premijera Zorana Milanovića, jer se 'do sada ni jednom riječju nije osvrnuo na tu ključnu reformu, već se ponaša kao da se ona provodi u Zanzibaru, a ne u Hrvatskoj'.

Ovako ključne reforme ne mogu voditi ministri, već premijer mora preuzeti odgovornost, poručio je te istaknuo primjer američkog predsjednika Baracka Obame koji je s reformom zdravstva počeo u trećem mjesecu mandata, a ne tri mjeseca prije odlaska s vlasti, kao što to radi Milanović.

Po Kostopečovoj ocjeni, vladajuća koalicija, preko ušteda na zdravlju građana, želi naći izlazak iz krize. 'Nije vrijeme da se preko zdravlja građana izlazi iz krize. Najprije treba provesti sve druge reforme, a tek onda rezati u zdravstvu', istaknuo je Kostopeč te poručio da će HDZ znati 'iznaći način kako očuvati solidarni zdravstveni sustav'.

Profesor radnog i socijalnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu Viktor Gotovac upozorio je na nedostatak kontinuiteta u vođenju zdravstvene politike, još od početka 90-ih.

Svaka nova vladajuća garnitura pristupa izmjenama zakona 'ab ovo', bez komunikacije s oporbom. Kada se ovako, pred kraj mandata, mijenjaju ključni zakoni bez političkog konsenzusa, velika je vjerojatnost da će ih se ponovno mijenjati nakon izbora. Sve to ostavlja dojam da je riječ samo o populizmu i PR-u, a ne o stvarnim promjenama, smatra Gotovac.


Varga poručuje da 'ima viziju'

Ministar zdravlja Siniša Varga odbacio je u utorak optužbe HDZ-a da je 'čovjek bez vizije' koji samo želi privatizirati javni zdravstveni sektor poručivši da 'ima viziju' i želi osigurati kvalitetne zdravstvene usluge za građane bez povećanja participacije.

'Imamo viziju i znamo što želimo, a objede na osobnoj razini više govore o onima koji ih izgovaraju', prokomentirao je Varga izjavu Pave Kostopeča iz Odbora za zdravstvo HDZ-a koji ga je optužio da je 'čovjek bez vizije, nevjerodostojan političar i blefer bez pokrića', čiji je jedini cilj 'beskrupulozna privatizacija hrvatskoga zdravstvenog solidarnog sustava'.

Želimo postići sveobuhvatne i kvalitetne zdravstvene usluge za naše građane bez povećanja participacije i to ostvarujemo, primjerice kroz 'Program plus' za smanjenje lista čekanja, zahvaljujući kojem je 96.000 ljudi svoje pretrage obavilo ranije pretrage nego što je bilo predviđeno. To svjedoči o poboljšanju kvalitete hrvatskog zdravstvenog sustava, rekao je Varga za posjeta varaždinskoj Općoj bolnici, gdje je pustio u rad najsuvremeniji digitalni mamograf vrijedan 1,9 milijuna kuna.

Varga je pritom komentirao i naplaćivanje stomatoloških usluga te izmjene mreže javne zdravstvene službe.

'Svaki stomatolog koji ima ugovor s HZZO-om mora pacijentima jasno naglasiti koje usluge su besplatne i pružiti te usluge bez dodatne naplate. Za ono što nije u sklopu standarda stomatološke zdravstvene zaštite, ako se dogovori s pacijentom, mora se izdati predračun i dogovoriti termin kada će te usluge biti izvršene', kazao je ministar.

Za izmjene mreže javne zdravstvene službe rekao je da 'u predizbornoj godini ima jakog politiziranja na lokalnoj razini'.

Izmjene i dopune mreže su uobičajene, od županija se tražilo da kažu koje su njihove specifičnosti. Izrazito tehnokratski postupak se ispolitizirao, ali Ministarstvo će ga nastaviti voditi. Sve što je specifična potreba na terenu bit će uvaženo i neće biti velikog odstupanja od dosadašnjeg stanja, ustvrdio je Varga.