ŠEF HSU-A SILVANO HRELJA

'HDZ ubacio trojanskog konja među umirovljenike'

22.12.2010 u 13:50

Bionic
Reading

U središnjici HNS-a sazvana je konferencija za novinare iz sasvim predizbornog razloga - da bi se s partnerima iz HSU-a građanima pokušalo ukazati na 'laži, lažno predstavljanje nekih da se dobiju izbori, lažne brojke koje se predstavljaju da se ljude uvjeri u to da zemlja nije u kolapsu, na lažnu torbicu, na Andriju Hebranga i jednu lažnu stranku umirovljenika'

Šef HSU-a Silvano Hrelja, predstavljen kao 'predstavnik jedine i prave stranke umirovljenika', biračima je objasnio da je HSU 'jedini istinski borac za umirovljenička prava već 15 godina'. Kaže da su u tom razdoblju izborili puno prava za umirovljenike, a posebno ističe povrat duga umirovljenicima i dodatak na mirovine nakon 1. siječnja 1999. godine.

'Naš HSU, kao stvarni predstavnik umirovljenika, odlučio je zajedno sa svojim političkim partnerima - prvenstveno s HNS-om i širom kastavskom koalicijom - da je krajnji trenutak za promjene u Hrvatskoj i mislim da smo jasno rekli da želimo promjene', rekao je Hrelja, dodajući da ne žele Vladu koja će najprije udariti po umirovljenicima i uvoditi im harač te dva puta naplaćivati zdravstveno osiguranje.

Rekao je da ljude koji će izaći na izbore kao blok Umirovljenici zajedno doživljava kao 'trojanskog konja HDZ-a': 'Riječ je o ljudima koji predstavljaju isključivo volju HDZ-a, drugim riječima oni su HDZ, a glas za njih znači ostanak Hrvatske u ovom statusu. Njihova je zadaća u HDZ-ovom gnijezdu razdijeliti umirovljenike na dva tabora i olakšati HDZ-u posao da mirovine ostanu zamrznute i da se ne ostvari nijedno umirovljeničko pravo.'

Hrelja kaže da je poznato da oni koji rade za HDZ primaju za to novac, pa vjeruje da blok Umirovljenici zajedno i Stranka umirovljenika rade plaćeni posao za HDZ te poziva nadležna tijela da 'preispitaju i utvrde kojim se i čijim se novcem oni financiraju'.

Također naglašava da građani moraju biti svjesni da isplata mirovina nije Vladin poklon, nego obaveza koju 'normalni ljudi ne ističu posebno', što je ponovio i šef HNS-a Radimir Čačić, rekavši da će 'kastavska skupina lijevog centra dovesti do nove Hrvatske'.

Na pitanje treba li drugi mirovinski stup nacionalizirati ili ojačati, Čačić je rekao da ga treba ojačati jer 'dati 30 milijardi kuna HDZ-u u ruke i vjerovati da će to biti vraćeno, nije sigurno'. Upitan o prodaji dionica Ine i mirovinskim fondovima, Čačić je rekao da ni 2.800 kuna po dionici nije prava vrijednost Ine koja, smatra, vrijedi i više, ali ističe da su fondovi trebali kupovati dionice Ine na vrijeme.

Čačić je komentirao i neke ankete koje ukazuju na to da koalicija HNS-a i HSU-a kod birača ne postiže efekt koji bi im pomogao da postignu željeni rezultat na izborima sljedeće godine, rekavši da 'svaka anketa pokazuje da će osvojiti 10 do 15 posto biračkog tijela', što bi im, kaže, donijelo 17 do 25 zastupničkih mjesta u Saboru. U svakom slučaju, računaju na klub zastupnika, za koji je potrebno najmanje troje zastupnika.