KAKO JE GLASOVALA HRVATSKA?

HDZ-u 12 županija i osam gradova, SDP-u osam županija i 12 gradova

15.04.2013 u 01:08

Bionic
Reading

Na izborima za Europski parlament koalicija HDZ-HSP AS-BUZ osvojila je najviše glasova u 12 županija, a slijedi lista SDP-HNS-HSU s osam županija, dok je lista Ivana Jakovčića najjača u Istarskoj županiji, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Kad su gradovi u pitanju, koalicija predvođena SDP-om osvojila je 12 većih gradskih središta, uključujući Zagreb, koalicija s HDZ-om na čelu pobijedila je u osam, a Pula je jedini veći grad u kojemu nisu pobijedile jer je to uspjelo listi Ivana Jakovčića

Koalicija predvođena najjačom oporbenom strankom HDZ-om najviše glasova dobila je u Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Sisačko-moslavačkoj, Požeško-slavonskoj, Ličko-senjskoj, Karlovačkoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Brodsko-Posavskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Koalicija SDP, HNS, HSU pobjedu je odnijela u gradu Zagrebu, zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Primorsko-goranskoj, Osiječko-baranjskoj i Međimurskoj županiji, pokazuju DIP-ovi rezultati nakon više od 90 posto obrađenih glasova.

Te dvije koalicije izborni prag od pet posto prošle su u gradu Zagrebu i svim županijama.

Slijede laburisti koji su prag prošli u 11 županija, HSS u sedam županija, koalicija HDSSB, HDSSD, Zeleni HR u pet, lista Ivana Jakovčića u dvije i HRAST - pokret za uspješnu Hrvatsku u jednoj županiji.

Najviši postotak glasova po županijama dobila je HDZ-ova koalicijska lista, kojoj je u Ličko-senjskoj županiji pripalo više od 52 posto. Ta lista je više od 40 posto glasova dobila još u osam županija.

SDP-ova lista više od 40 posto glasova ima u tri županije. Više od 40 posto imala je još lista Ivana Jakovčića.

Koalicija SDP-HNS-HSU pobijedila je u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Zadru, Velikoj Gorici, Šibeniku, Čakovcu, Koprivnici, Bjelovaru, Varaždinu i Sisku, dok je koalicija predvođena najvećom oporbenom strankom HDZ-om najviše glasova osvojila u Dubrovniku, Vukovaru, Požegi, Karlovcu, Virovitici, Krapini, Kninu i Gospiću.

Jakovčićeva lista je u Puli dobila 39 posto glasova, a koalicije predvođene SDP-om i HDZ-om 27, odnosno 9 posto glasova.

Koalicija SDP-HNS-HSU u Zagrebu, u kojemu je glasovalo 22 posto birača, osvojila je 37 posto glasova, a koalicija HDZ-HSP AS-BUZ 30 posto, dok su Hrvatski laburisti prešli prag i dobili 7 posto. U Splitu je koalicija predvođena SDP-om dobila 40, a HDZ-om 31 posto.

SDP-ova koalicija je u Osijeku osvojila 30 posto glasova, dok su za drugo mjesto tijesnu utrku vodili koalicija HDSSB-HDSSD-ZELENI HR (21,96 posto) i HDZ-ova koalicija (20,99 posto).

U Velikoj Gorici su stranke okupljene oko SDP-a dobile 36, a njihovi najveći konkurenti HDZ-HSP AS-BUZ 31 posto. Čakovec je 48 posto glasova dao SDP-ovoj koaliciji, a 15 posto Hrvatskim laburistima, dok su stranke predvođene HDZ-om dobile 13 posto. U Bjelovaru je 34 posto glasovalo za lijevu, a 30 posto za desnu koaliciju, dok je u Koprivnici taj rezultat bio 45 prema 21 posto.

HDZ-ova koalicija je u Dubrovniku pobijedila sa 41 posto glasova ispred SDP-ove koalicije koja je dobila 36 posto. Premoćnu pobjedu desna koalicija je odnijela u Vukovaru, gdje je osvojila 45 posto, dok je lijeva koalicija tamo dobila 29 posto. U Požegi je omjer bio 38 prema 33 posto za HDZ-ovu koaliciju. U Karlovcu je ta koalicija pobjedila s 38 posto prema 30 posto glasova SDP-ove koalicije, u Krapini je bilo 37 prema 32 posto za desnu koaliciju, a u Virovitici 44 prema 31 posto.

Neizvjesna utrka dviju koalicija vodila se do posljednjeg trenutka u Zadru, Šibeniku i Sisku, no na kraju je u sva tri grada pobijedila SDP-ova koalicija. U Šibeniku je pobijedila s razlikom manjom od sto glasova, dobivši 40,78 posto glasova prema HDZ-ovih 39,63 posto, u Sisku je osvojila 35,10 posto, a HDZ i njegovi partneri 33,44 posto glasova, dok je u Zadru dobila 34,74 posto, a HDZ-ova koalicija 33,70 posto.

Najuvjerljiviju pobjedu desna koalicija ostvarila je u Gospiću, tradicionalnoj "utvrdi" HDZ-a, u kojoj je dobila 59 posto glasova, dok su stranke okupljene oko SDP-a dobile 20 posto. U Kninu su, pak, stranke okupljene oko HDZ-a dobile 46, a oko SDP-a 33 posto glasova.

S druge strane, lijeva koalicija je najuvjerljiviji rezultata ostvarila u Rijeci, koja je, pak, tradicionalno naklonjena SDP-u. Koalicija predvođena tom strankom tu je dobila 50 posto, a njihovi oponenti predvođeni HDZ-om 16 posto. Velika razlika je i u Varaždinu, gdje je SDP-ova koalicija dobila 48, a HDZ-ova 16 posto.

Hrvatski laburisti su najbolji rezultat ostvarili u Čakovcu, gdje su dobili 15 posto glasova i zauzeli drugo mjesto, te u Zadru s 11 posto i Varaždinu (9 posto). Prag od pet posto, osim u Zagrebu, prešli su i u Velikoj Gorici, Karlovcu, Sisku, Krapini, Koprivnici, Bjelovaru, Rijeci, Puli i Osijeku.

Koalicija predvođena HDSSB-om prag od pet posto je, osim u Osijeku, prešla i u Požegi (8 posto).

Jakovčićeva lista je, uz Pulu, izborni prag prešla i u Rijeci, gdje je dobila 6 posto.