'NEKA DOĐE U SABOR'

HDZ traži ostavku Milanovića i cijele Vlade

20.09.2013 u 11:20

Bionic
Reading

Klub HDZ-a u Hrvatskom saboru zatražio je danas od premijera Zorana Milanovića i Vlade da podnesu ostavke 'kako bi građanima omogućili da od ulaska Hrvatske u EU imaju koristi, a ne samo štetu i sramotu'

Zahtjev za ostavkama izrekao je Željko Reiner, nakon stanke koju je tražio njegov Klub očekujući da se Saboru obrati premijer te zastupnicima i javnosti objasni zašto Vlada, unatoč najavama, nije jučer utvrdila izmjene zakona o europskom uhidbenom nalogu, tzv. lex Perković.

Vlada je Europskoj komisiji u 'non paperu' najavila da će taj zakon uskladiti s europskim zahtjevima u najbržoj proceduri, no jučer se to pitanje nije našlo na sjednici Vlade.'Premijer i Vlada zloupotrebljavaju strpljenje Sabora, građana i EU. Budući da su pokazali kako nisu sposobni voditi zemlju, pozivam ih da, ako im je imalo stalo do hrvatskih građana, podnesu ostavke, kako bi građani imali koristi od ulaska u EU, a ne samo štetu i sramotu', rekao je Reiner.

Vladu i premijera optužio je za 'prevrtljiv, dvoličan, ciničan i arogantan stav prema europskim institucijama', a zaključio je i kako se 'sad vidi da njihovi ciljevi nisu bili proeuropski'.'Hrvatska je politički otišla s Balkana, ali, na žalost, Balkan je ostao duboko u srcima nekih', rekao je Reiner.


Upozorio je i da su njemački mediji komentirali kako je Hrvatska, od uzora, postala zastrašujući primjer drugim zemljama u regiji.'Šteta kakvu Hrvatskoj nitko nije nanio od rata očito će imati utjecaja i na druge zemlje u regiji', poručio je Reiner. Ne treba raspravljati o nagađanjima, nego o meritumu stvari, a to je da smo zakon izmjenili tri dana prije ulaska u EU, da smo jedno potpisali, a drugačije se ponašamo, rekla je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

Ona smatra da premijer u Sabor treba doći kad Vlada pripremi izmjene a to će, očekuje, biti idućeg tjedna. Opetovala je da je njezin Klub predložio izmjene tzv. lex Perković i ukidanje vremenskog ograničenja, ali je saborska većina odlučila da se o njemu ne raspravlja, gurnuvši ga na 85. mjesto dnevnog reda.

Kosor se osvrnula i na navodni prijepor između Vlade i povjerenice Vivian Reding ističući kako je uvijek bila spremna na dijalog. Povjerenica Reding bila je strogi nadzornik (u pregovorima), ali kad je vidjela da predano radimo pomagala nam je i ona je bila među zaslužnima da Hrvatska nije dobila monitoring nakon ulaska u EU, naglasila je bivša premijerka za čijeg je mandata potpisan pristupni ugovor s EU.
Kosor je poručila da nije dobar navodni kompromis koji Milanovićeva Vlada sprema, a prema kojemu bi izmjenjeni lex. Perković stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine. To nije dobro, jer u ugovoru s Unijom smo potpisali nešto drugo, a to je da se europski uhidbeni nalog aktivira našim ulaskom u Uniju, dakle, 1. srpnja 2013., rekla je Kosor.

HDZ: Neka premijer dođe u Sabor i objasni non-paper

Klub zastupnika HDZ-a zatražio je danas da premijer Zoran Milanović dođe u Hrvatski sabor i objasni zašto Vlada nije ispoštovala navodnu najavu Europskoj komisiji prema kojoj su se izmjene zakona o europskom uhidbenom nalogu, tzv. Lex Perković, jučer trebale naći na Vladinoj sjednici.

Klub HDZ-a traži da Milanović dođe u Sabor te da zastupnicima i javnosti objasni o čemu se radi, rekao je Željko Reiner i u ime HDZ-ova Kluba zatražio i dobio stanku kako bio premijeru 'dao vremena da prijeđe na drugu stranu Markova trga'. Zahtjevu za stankom pridružila se i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

Reiner se pozvao na pisanje medija da je premijer u četvrtak poslao tz. Non-paper Europskoj komisiji u kojem navodi da nema osnova za sankcije Hrvatskoj, jer će se zakon uskladiti sa europskim zahtjevima u žurnoj proceduri. Iako se očekivao, spomenuti zakon jučer, ipak, nije bio na sjednici Vlade.