'NAPAD NA INSTITUCIJE'

HDZ šokiran Jovanovićevim izjavama o Ustavnom sudu

27.05.2013 u 15:18

Bionic
Reading

'Pojedini članovi Ustavnog suda, prije nego što su političkim trgovinama ispod stola postali ustavni suci, sudnicu su vidjeli samo u američkim filmovima, a za samu Jasnu Omejec se mijenjao i Zakon o ustavnom sudu kako bi sa 37 godina od obične asistentice postala ustavna sutkinja', prokomentirao je preko vikenda ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Upravo je ta izjava digla na noge HDz-ovce koji su danas u Saboru zatražili i raspravu, ali i reakciju predsjednika Ive Josipovića

Posljednjih nekoliko mjeseci, uvjereni su u HDZ-u, javnost svjedoči porukama netrpeljivosti i prezira prema svima koji iznose drukčije stavove i drukčije misle od vladajućih.

'Podsjećam na izjave predsjednika Vlade o crnokošuljašima, crnom Bizantu, kulturnom ratu, o biračima koji biraju najgore od najgorih. Podsjećam i na izjave ministra Jovanovića o podjeli Hrvatske na mračni srednji vijek i modernu Hrvatsku 21. stoljeća. Podsjećam na izjave ministra Linića o ratu u kojem će biti i poginulih, a u tom ratu on sebe naziva opasnim čovjekom. Istovremeno Vlada je ušla u konflikt sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, s Crkvom, s nevladinim udrugama drukčijeg svjetonazora i pritom Vlada vrlo agresivno, arogantno obračunava sa svima onima koji se usude drukčije misliti, govoriti i djelovati', pobrojao je na početku današnjeg zasjedanja Sabora HDZ-ov Gordan Jandroković.

Izjava ministra Jovanovića, smatra Jandroković, posljednji je od takvih napada, a ovaj put ministar je izravno napao instituciju Ustavnog suda, i to zbog toga što je bio nezadovoljan njihovom jednoglasnom odlukom.

'Presedan je da jedan ministar uopće komentira odluku Ustavnog suda, a kamoli da je ne provodi. Samu instituciju suda i vjerodostojnost njegove predsjednice i nekih članova suda doveo je u pitanje. Dakle, jednostavno rečeno ministar, odnosno Vlada Republike Hrvatske dovodi u pitanje legitimitet Ustavnog suda. Ovakav ispad se ne pamti. Ne sjećam se da je neki predstavnik izvršne vlasti ikad na sličan način, da se na sličan način obrušio na instituciju koja je čuvar ustavnosti, zakonitosti, a time i stabilnosti ustavno-pravnog poretka u Republici Hrvatskoj', kazao je Jandroković.
264090,264258,263699,263469
Podsjetio je pritom i na Milanovićeve izjave vezane uz odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ali i na izjavu predsjednika Odbora za Ustav Peđe Grbina koji je kazao neće dići ruku za odluku na referendumu ako će biti drukčija od njegova stava.

'Mi u Klubu zastupnika HDZ-a očekujemo i reakciju predsjednika Josipovića koji kao pravnik jako dobro zna kakve su posljedice ovakvih izjava najviših vladinih i saborskih dužnosnika. A i, kolegice i kolege iz vladajuće koalicije, volio bih znati i čuti i žao mi je što se niste javili za riječ dijelite li i vi stavove svojih stranačkih kolega, jeste li zaista spremni ići tako daleko da svoje uske, stranačke interese stavite ispred stabilnosti državnih institucija i društva u cjelini', zaključio je Jandroković