petir i marušić

HDZ-ovi kandidati na EU izborima o reformi poljoprivredne politike

21.05.2024 u 18:51

Bionic
Reading

Kandidati na europskim izborima s liste HDZ-a Marijana Petir i Danijel Marušić rekli su u utorak da će se u EU parlamentu zalagati za reformu zajedničke europske poljoprivredne politike i da se sredstva u EU proračunu više ne smanjuju, nego da se za vrate na više od 50 posto proračuna EU

„Želimo da se poljoprivreda vrati na one iste razine financiranja na kojima je bila, a to je više od polovice europskog proračuna jer se pred poljoprivrednike konstantno stavljaju novi uvjeti koje moraju ispuniti, uz postojeće izazove poput klimatskih promjena", izjavila je Petir u utorak u bjelovarskom Domu kulture u Bjelovaru na tiskovnoj konferenciji “Europske poljoprivredne politike”.

"Naš glavni naglasak", dodala je, "bit će na reformi poljoprivredne politike, želimo provesti reviziju i zbog toga da smanjimo administrativna opterećenja barem za 50 posto jer njihov posao je za nas proizvoditi hranu, a ne se baviti papirologijom”.

Petir ističe da će suzbijanje nepoštene trgovačke prakse i dalje biti u fokusu jer se naši poljoprivrednici teško nose s nelojalnom konkurencijom, pogotovo onom koja dolazi iz trećih zemalja.

„Vodit ćemo računa da se kod sklapanja trgovinskih ugovora s trećim zemljama traže isti uvjeti i obaveze od njihovih poljoprivrednika kao što se traži od naših”, naglasila je.

Marušić je rekao da je u programu HDZ-a ojačavanje sela ulaganjem u mlade poljoprivrednike, ali i razvojem potrebne infrastrukture, poput logističko-opskrbnih lanaca koji bi se u roku od dvije godine trebali izgraditi u čitavoj Hrvatskoj.

„Želimo izgraditi sustave za navodnjavanje, ali i popraviti obrazovnu strukturu naših poljoprivrednika i želimo našim ljudima dati bolje uvjete života na selo. Iz programa ruralnog razvoja gradi se 225 vrtića diljem Hrvatske, a s tim ćemo i nastaviti”, rekao je Marušić.

Petir i Marušić održali su konferenciju za novinare uoči večerašnjeg predstavljanja kandidatkinja i kandidata na europskim izborima s liste HDZ-a u Bjelovaru, na kojem sudjeluje i predsjednik HDZ-a premijer Andrej Plenković.

sve osim nogometa

Učitavanje...