RIJEŠENE NEDOUMICE

HDZ-ovci se zaletjeli oko ukrcaja 1.700 krava

06.04.2013 u 20:46

Bionic
Reading

Na brojna pitanja Mladena Pavića, diplomiranog veterinara i predsjednika Odbora za medije HDZ-a te bivšeg glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede, oko toga tko je dopustio utovar junadi na brod u Rijeci, zašto je to učinio i pod čijim pritiskom, tportal donosi odgovore

'Vodeći računa o prioritetnom statusu ukupnog posla i hitnoći isporuke, Luka Rijeka d.d. potvrdila je prihvat broda za otpremu stoke te zbog operativnih prepreka da brod servisira na specijaliziranom terminalu u Raši, u kratkom vremenu osigurala sve potrebne suglasnosti od Lučke kapetanije, Ministarstva poljoprivrede, Službe granične veterinarske inspekcije i međunarodnog prometa i Lučke uprave Rijeka za prihvat i ukrcaj broda u bazenu Rijeka na Bečkoj obali', reagirala je na Pavićeve upite Sonja Tešić, glasnogovornica Luke Rijeka.

Brod Polaris 2, stijega Paname, naime, stigao je u srijedu u Rijeku jer je specijalizirani terminal Bršica u Istri bio preplitak za gaz ovog broda. Bio je to prvi utovar stoke na brod u Rijeci nakon 30 godina. Stoku je do Rijeke dopremila Udruga za tov i uzgoj junadi 'Baby-Beef' iz Godovca, a Luka Rijeka je za ukrcaj 1700 grla junadi angažirala riječku kooperantsku tvrtku Barel usluge.


Međutim, te srijede oko 14.30 sati, došlo je do nesreće u kojoj je smrtno stradao 27-godišnji Saša Jedretić, djelatnik tvrtke Barel usluge, pa zbog obavljanja očevida i istražnih radnji brod nije mogao isploviti istoga dana po planu, nakon utovara. Nažalost, mladi Riječanin je prilikom manipulacije balama sa sijenom za stoku pao u 16,6 metara duboku brodsku štivu i na mjestu poginuo uslijed višestrukih ozljeda glave.

U noći na četvrtak stigla je obavijest od Lučke kapetanije da brod ne može isploviti, a privremenu mjeru o zabrani isplovljavanja od Trgovačkog suda zatražila je i obitelj preminulog. Nakon što je iz osiguravajuće kuće iz Bejruta primio iznos od 360 tisuća dolara kao osiguranje za potraživanje obitelji preminulog Riječanina, Trgovački sud je odlučio da brod može napustiti riječku luku, no to se nije moglo dogoditi bez zapovjednika broda, koji je bio uhićen. Mjera o zabrani isplovljavanja broda potom je stigla i od predstavnika Jadroagenta.

Zapovjednik broda Ayman Bassou, 36-godišnji Sirijac, zadržan je u riječkom istražnom zatvoru zbog sumnje da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a zbog mogućnosti bijega sudac istrage mu je po prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci odredio jednomjesečni pritvor i jamčevinu od dva milijuna kuna. Odvjetnici zapovjednika broda drže da on nije kriv za pogibiju radnika, da nije postupio protivno odredbama Pomorskog zakonika ni Zakona o zaštiti na radu, pa su iznijeli žalbu na pritvor, koja je odbijena. Tak kada su branitelji uspjeli ishodovati korporativnu garanciju osiguravatelja iz Bejruta na dva milijuna kuna, sudac istrage donio je rješenje o ukidanju pritvora te je zapovjednik jučer oko 19 sati pušten.

'Na osnovu zaprimanja službene dokumentacije i naloga agenta, brod Polaris 2 je u petak u 23.30 sati isplovio iz riječke luke s ukrcanom stokom hrvatskih uzgajivača u izvozu za Libiju', potvrdila nam je Sonja Tešić te je dodala da je 'Luka Rijeka, bez ingerencije da nakon tragičnog događaja utječe na vrijeme zadržavanja broda u luci, cijelo vrijeme neplaniranog zadržavanja broda osiguravala sve potrebne uvjete za sigurnost stoke, uključujući stalnu isporuku vode i dotovar hrane za stoku koja je dostatna za trodnevnu plovidbu do Libije'.