NE ŽELE IM IĆI NA NOGE

HDZ otkazao sastanak sa Slovencima

19.05.2009 u 18:12

Bionic
Reading

Sastanak Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora između Hrvatske i EU-a te Odbora za europske poslove slovenskog parlamenta, koji je planiran za kraj svibnja u Ljubljani, neće se održati zbog protivljenja HDZ-a, objavila je predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić

'S obzirom na to da stranka koja vodi vladu drži da sastanak ne treba održati, obavijestit ćemo slovenske kolege i sastanka neće biti", izjavila je Pusić.

Sastanak hrvatskih i slovenskih parlamentaraca, koji je nacionalni odbor potaknuo potkraj prošle godine, trebao se održati 27. svibnja u glavnom slovenskom gradu. Na pripremnom sastanku nije bilo predstavnika HDZ-a nego je, po riječima Pusić, član odbora Mario Zubović iz HDZ-a telefonski obavijestio kako HDZ i premijer Ivo Sanader smatraju da u ovome trenutku takav sastanak nije potreban.

"Bilo bi korisno održati sastanak. On ne bi ništa riješio, ali je uputno održavati komunikacijske kanale, osobito u kriznim situacijama", rekla je Pusić.

Potpredsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora između Hrvatske i EU-a Vladimir Šeks rekao je da je sada neprikladno ići na noge Sloveniji jer njezina službena politika odbija prijedloge Europske komisije.

U izjavi za Hrvatski radio Šeks je izjavio da je krajnje neprikladno sada ići na noge Sloveniji i vanjskopolitičkom odboru slovenskog parlamenta jer je riječ o situaciji kada slovenska službena politika jednostavno odbija prijedloge Europske komisije.

Šeks smatra da bi to značilo da Hrvatska ponovno ulazi u polemiku i da relativizira svoje stajalište koje je iznio Hrvatski sabor i vlada o tome pod kojim se uvjetima može rješavati granični spor i deblokada hrvatskih pregovora.

Komentirajući izjavu Vesne Pusić, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković rekao je da ima dojam da se ipak radi o njezinom pokušaju da tu temu iskorisiti za vlastitu političku promociju.