NA PRIJEDLOG PREDSJEDNICE

HDZ obitelji Veljka Marića uplatio 20.000 kuna

11.06.2015 u 13:30

Bionic
Reading

Nakon što je prije mjesec dana HDZ na prijedlog Kolinde Grabar Kitarović počeo donirati sredstva iz naknade troškova izborne promidžbe, prije nekoliko dana ova je stranka novčano pomogla i obitelji Veljka Marića

'Na prijedlog predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatska demokratska zajednica uplatila je 9. lipnja donaciju od 20 tisuća kuna na tekući račun Marijane Lončarević Marić zbog lošeg materijalnog stanja obitelji Marić', potvrdio je za tportal glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka.

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović već se i ranije htjela zauzeti za Veljka Marića, odnosno tijekom predsjedničke kampanje željela ga je posjetiti u srpskom zatvoru, no tamošnje vlasti to su odbile.

Nakon što je prije tjedan dana Veljko Marić izručen Hrvatskoj na odsluženje kazne postavilo se pitanje mogućnosti predsjedničkog pomilovanja. Na Veljku Mariću je da podnese zahtjev za pomilovanje, kazala je predsjednica prije tjedan dana.

'Ukoliko se to dogodi, njegov zahtjev će proći sve instance, uključujući Ministarstvo pravosuđa i, naravno, Povjerenstvo za pomilovanje', kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

Veljko Marić je, podsjetimo, uhićen 2010. na granici Srbije i Bugarske, a u Beogradu je pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva civila Petra Slijepčevića u Rastovcu 1991. Žalbeni sud u Beogradu u ožujku 2012. potvrdio je prvostupanjsku presudu Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je negdašnji pripadnik Zbora narodne garde (ZNG) Veljko Marić osuđen na 12 godina zatvora. Sud je odbio njegovu žalbu. Bio je uhićen na temelju Zakona o regionalnoj jurisdikciji, kojim se Srbija proglasila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području drugih država bivše Jugoslavije.

Donacija Marićevoj obitelji nastavak je obećanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da će preostali novac od naknade izbornih troškova donirati raznim udrugama i domovima. Sredstva su već prebačena na HDZ-ov račun, a stranka ga donira na prijedlog predsjednice.

Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj 49 darovano je već 300.000 kuna, a Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra 200.000 kuna. Udruzi Macelj 1945 i Nacionalnoj zakladi za potporu učeničkom i studentskom standardu donirano je po 5.000 kuna. Za nabavu kombija za Centar za inkluzivnu podršku u Slavonskom Brodu planirano je oko 175.000 kuna. Sada je Marićevoj obitelji donirano 20.000 kuna.

'Preostala sredstva, koja je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dobila od naknade troškova izborne promidžbe, a koja su prebačena na račun HDZ-a, bit će uplaćena kada predsjednica, kako je i najavila, odabere preostale primatelje donacija, o čemu će javnost biti obaviještena idući tjedan', poručio je za tportal glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka.