ČAČIĆ NA VRUĆEM STOLCU

'HDZ mijenja nijanse ruža, ali ostaje rugoba'

01.10.2009 u 10:17

Bionic
Reading

'Nema te promjene u Vladi koju Jadranka Kosor može napraviti da dođe do strateškog zaokreta. HDZ je parazitska stranka, uvijek je trošila više nego što je stvarala. Možete mijenjati nijanse ruža, ali ako ste rugoba - ostat ćete rugoba', izjavio je Radimir Čačić, predsjednik Hrvatske narodne stranke, komentirajući sinoć u emisiji Radija 101 'Na vrućem stolcu' način na koji HDZ vodi Hrvatsku

ZAGREB - Radimir Čačić optimističan je po pitanju izgleda kandidatkinje HNS-a Vesne Pusić na predstojećim predsjedničkim izborima. Prema posljednjoj anketi Promocije plus provedenoj među obrazovanijim građanima Hrvatske, ona sa 12,2 posto čvrsto drži treće mjesto, iza Ive Josipovića i Nadana Vidoševića.

'Hrvatska je zaslužila predsjednicu europskih dimenzija koja apsolutno može na najbolji način reprezentirati i voditi ovu zemlju. Za drugi krug se uopće ne bih bojao. Vesna se nikada nije skrivala, nikada nije bila parazit', poručio je Čačić, prognozirajući stranačkoj kolegici osvajanje izbora ukoliko uđe u drugi krug izbora.

Sanader - nitko i ništa

Što je Ivi Sanaderu trebalo nedavno pojavljivanje na godišnjojkonferenciji Globalnog summita kreativnog čelništva (GCLS) u New Yorku,gdje je odbio razgovarati s hrvatskim novinarima? 'Bolje da se daslikat' nego da nešto kaže. Puno bolje izgleda... Sanader nije ni imaopravu stranačku bazu, a danas je definitivno nitko i ništa. Nakon svihšteta koje je napravio, prepoznat je kao nesposoban i kukavica inaravno da to mora nekoga iznutra (u stranci) izjedati', kaže Čačić.Komentirajući pak 'svađu' između Jadranke Kosor i Luke Bebića, Čačićsmatra da je Bebić u pravu, ali nad njegovom sudbinom neće roniti suze.

Govoreći o porijeklu imovine, Čačić je ponovio Nadanu Vidoševiću da šuti i pokrije se ušima. 'Nadan je uvijek bio u ugodno toploj zavjetrini HDZ-a, a sada je izašao malo na vjetrometinu. On nije glup, ima dozu šarma, osobno mi je simpatičan, ali da bi glasao za njega – ne bih', kaže Čačić.

O Hebrangu ne želi trošiti riječi jer on nije ozbiljan kandidat, štoviše – sramota je HDZ-a. 'Sanader je odradio fantastično: Poslije mene potop! Potpuno je jasno da Hebrang nije relevantan kandidat i svaka rasprava o njemu je bespredmetna. Ne treba ga komentirati', rekao je Čačić.

Što se pak tiče potencijalne kandidature zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Čačić je nešto oprezniji: 'Mislim da Milanović Boga moli da se ovaj kandidira, to mu je jedini način da ga izbaci iz stranke. Bandić ima vrlo malo šanse da uđe u drugi krug. Taj dojam da on ima ozbiljnu podršku u nekim sredinama imaju zagrebački mediji. Za Zagreb je to donekle točno, ali za sjeverozapad zemlje – od euforije ništa.'

Komentirajući stanje u zemlji nakon odlaska bivšeg premijera Ive Sanadera, Čačić tvrdi da je on Jadranku Kosor bacio u vatru zamišljajući da će još barem neko vrijeme vući konce iz pozadine. Što se pak tiče premijerkinog autoriteta, Čačić je naveo primjer afera u državnim poduzećima. 'Nije šija, neg' je vrat! Uvredljivo je za zdravu pamet da Leo Begović s pozicije predsjednika Nadzornog odbora HEP-a postaje direktor. Podravka, ta nekoć vjerojatno najbolja hrvatska tvrtka, polako nestaje', rekao je Čačić. Po njemu, Josip Friščić, za razliku od Damira Polančeca, ima političku moć i odlučujuću odgovornost za vladajuću koaliciju. 'Jadranka Kosor sama ništa od toga ne razumije i ne zna, ima uteg HSS-a, nema nikakvog kadra i nema te promjene u Vladi koju ona može napraviti da dođe do strateškog zaokreta. HDZ je parazitska stranka, uvijek je trošila više nego što je stvarala. Vi možete mijenjati nijanse ruža, ali ako ste rugoba, ostat ćete rugoba', primijetio je Čačić.

Što se pak tiče tzv. Kukuriku koalicije (poznate i kao Kastavska grupa), koju čine SDP, HNS i IDS, Čačić tvrdi da je došlo do ključnog pomaka jer u Hrvatskoj još od 1997. ili 1998. nije bilo jasno izražene političke volje da lijevi centar ide zajedno. Opovrgnuo je da se funkcije već dijele: 'Nismo ni spomenuli funkcije niti ćemo. Funkcije će doći na kraju i bit će proizvod naših rejtinga.' U drugom krugu predsjedničkih izbora, navedene stranke podržat će istog kandidata.

Što se pak tiče mogućnosti formiranja Trećeg bloka u kontekstu svađa s HSLS-ovim čelnikom Ivanom Čehokom, Čačić podsjeća da je HNS uvjerljivo treća stranka s podrškom od osam posto, dok HSLS osvaja od osam do deset puta manje glasova. 'Komentirati Čehoka i njegove domete u politici nema smisla. HSLS je potpuno marginalan i beznačajan. A blok centra? Nama je sasvim svejedno', rekao je je Čačić.

Naglasio je, međutim, da HSLS-ova dva saborska zastupnika imaju itekakav značaj jer mogu biti okidač u vladajućoj koaliciji. 'Ako HSLS promijeni političku poziciju, ti zastupnici dobivaju puno veću dimenziju od stranačke. Ja to očekujem i tome se nadam. Treba im pružiti ruku, bez obzira na sve grijehe Čehoka. Interesi ove zemlje puno su važniji', zaključio je Čačić.