UTRKA ZA PANTOVČAK

HDZ kasni s izbornim stožerom, IDS nema ni za plaće

14.08.2009 u 11:21

Bionic
Reading

Od početka službene predsjedničke izborne kampanje dijeli nas malo više od tri mjeseca, ali izborni stožeri još uvijek nisu ekipirani. I dok su SDP i HNS izborom šefova stožera postavili temelje za razvoj kampanje, HDZ još uvijek nije ni oformio izborni stožer. Stožer za pripremu predsjedničke kampanje nema ni IDS, kojemu novca nedostaje čak i za isplatu plaća!

Propagandna ekipa HDZ-ova predsjedničkog kandidata dr. Andrije Hebranga tek se treba okupiti, a stranačka glasnogovornica Sunčana Glavak kaže da su aktivnosti u stranci redovne, da puno rade i da im se nikuda ne žuri jer do izbora ima još dovoljno vremena da se pripreme.

Voditelj stožera SDP-ova predsjedničkog kandidata dr. Ive Josipovića je saborski zastupnik dr. Mirando Mrsić, a glasnogovornica je bivša novinarka – istraživačica korupcijskih tema Danica Juričić Spasović. Mrsićevi najbliži suradnici su marketinški stručnjak Ivan Račan (agencija Maxima, sin Ivice Račana), novinar Drago Pilsel i Dean Sudec. Josipovićev izborni stožer popunjavat će se stranačkim i nestranačkim osobama, a smješten je na petom katu u Importanne galeriji na zagrebačkom Iblerovu trgu. Mrsić najavljuje da će biti otvoren za posjete građana. Izborne slogane Josipović još nema, ne zna se ni koliko će sredstava trebati za kampanju – Mrsić tvrdi da neće biti luksuzna, u skladu s vremenom i prilikama u kakvima živimo.

Ivo Josipović u društvu Gordane Grbić, Nevena  Mimice i Miranda Mrsića

'Predsjednička kampanja Ive Josipovića će biti financirana iz stranke. U skladu sa zakonskom obvezom objavit ćemo na kraju kampanje sve donacije', obećava Mrsić i najavljuje pravi početak Josipovićeve predizborne kampanje 1. rujna.

Izborni stožer predsjedničke kampanje Vesne Pusić je formiran, broji dvadesetak istaknutih članova HNS-a, a voditelj izbornog stožera je Srećko Ferenčak. Glasnogovornik HNS-a Igor Kolman kaže da će sjedište stožera biti ili u Tomićevoj 2 ili u Kneza Mislava 8 (Zagreb), o čemu će odlučivati u rujnu, kada će odabrati i agenciju koja će raditi na kampanji. Prema prvim proračunima, za kampanju će trebati potrošiti najmanje 4 milijuna kuna.

Pripreme Damira Kajina za predsjedničke izbore do formiranja pravog izbornog stožera obavlja Ured za odnose s javnošću IDS-a, koji vodi tajnik Duško Kišberi. Iz odgovora na pitanje jesu li formirali izborni stožer doznali smo da IDS nema ni za plaće.

'Nije formiran. Radi se. A već bi bio da imamo novca kao neke druge političke stranke, a ne problem i s isplatama plaća', ističu IDS-ovci. Kajinov izborni stožer bit će u Puli, u sjedištu IDS-a, i bit će otvoren za posjete građana. Planiraju potrošiti milijun i pol kuna, a tek kad se izbori službeno raspišu, angažirat će za pomoć neku od marketinških agencija.