TVRDI ČOVIĆ

HDZ BiH spreman na uspostavu vlasti sa SDP-om i SDA

05.07.2011 u 22:40

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović je u utorak navečer u razgovoru s pomoćnikom zamjenika američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Thomasom Countrymanom izrazio spremnost za uspostavu vlasti sa SDP-om BiH i Strankom demokratske akcije u Hercegovačko-neretvanskoj i srednjobosanskoj županiji kao i na državnoj razini kako bi se okončala devetomjesečna kriza nakon održanih izbora u toj zemlji

'Istaknuli smo gledanje kako u kratkome vremenu ponuditi rješenje oko ustroja vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji u jednome paketu što bi pokazalo dobar duh odnosa između stranaka koje bi mogle činiti vlast. Vjerujemo da na razini Vijeća ministara vlast trebaju činiti stranke koje imaju predstavnike u kolegiju dva doma Parlamenta uvažavajući izborni rezultat koji je ostvaren unutar pojedinih naroda i građana', rekao je Čović za medije u Mostaru nakon susreta s američkim diplomatom.

Čović je u Sarajevu razgovarao s Countrymanom koji će u sljedeća dva dana sudjelovati u radu Upravnoga odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), tijela sastavljenog od najvažnijih zemalja svijeta koje oblikuje politiku međunarodne zajednice u BiH.

Po njegovim riječima, prijedlog HDZ-a je da se vlast u Središnjoj Bosni, gdje su Hrvati izbačeni iz vlasti, i Hercegovačko-neretvanskoj županiji ustroji paritetno od dva HDZ-a te SDP-a i Stranke demokratske akcije.

'Ja sam želio pokazati da je moguće uspostaviti vlast na konstruktivan način na svim razinama od županija do državne razine. U Središnjoj Bosni treba implementirati izbore sukladno izbornom rezultatu i mi nudimo varijantu reciprociteta budući se radi o županijama s posebnim režimom te da ove četiri stranke uspostave vlast u ove dvije županije, u Mostaru i u središnjoj Bosni', rekao je Čović.

Pojasnio je pri tome da je naišao na razumijevanje američke administracije za prijedloga oko rješenja krize u BiH. Čović je istaknuo kako ova stranka neće pristati na bilo kakvu trgovinu s mjestom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koje, kako je istaknuo 'isključivo pripada hrvatskoj koaliciji dva HDZ-a'.