SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU

HBOR Žužulu dao milijun kuna kredita

05.03.2010 u 09:03

Bionic
Reading

Bivšem HDZ-ovu ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu nedavno je opet, sada već drugi put, odobren kredit, malo veći od milijun kuna, za njegovo sveučilište u Dubrovniku - i to u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj, doznaje Jutarnji list

Prvi kredit koji je Žužul podigao u komercijalnoj banci za pokretanje sveučilišta i uređenje prostorija u Dominikanskom samostanu u Dubrovniku iznosio je oko dva i pol milijuna kuna! Žužul ga je potrošio, ali nije uredio prostorije sveučilišta.

Jutarnji list pisao je u lipnju 2009. o prvom Žužulovu kreditu, o kojem je tada javno prvi govorio njegov bivši poslovni partner, doktor pravnih znanosti i zagrebački odvjetnik Neven Cirkveni. On je tada ispričao da je iz posla izašao zbog, 'prema njegovu mišljenju, Žužulova neracionalnog korištenja financijskih sredstava'.

'Kako smo potrošili prvi kredit, privatna je stvar sveučilišta. Ovaj, drugi kredit dugo smo čekali, jer je procedura za dobivanje kredita kod HBOR-a jako zahtjevna. Još sam pod hipoteku stavio osobnu imovinu, obiteljsku kuću u Imotskom', tvrdi Žužul.

Glasnogovornice HBOR-a Koraljka Perutke Fabijanić navodi da banka odobrava kredite na temelju ocjene kvalitete pojedinog projekta, njegove isplativosti, pokrića kredita i ispunjenja ostalih kriterija, ovisno o tome o kojem se kreditnom programu radi.

'HBOR ne odobrava kredite po preporukama niti po imenu i prezimenu podnositelja zahtjeva, nego isključivo po kvaliteti samog projekta', izjavila je glasnogovornica Perutka Fabijanić.

Žužul tvrdi da uređenje prostorija u Dubrovniku nije jeftino, jer je samostan pod zaštitom kao spomenik kulture. 'Sveučilište je počelo ove godine s radom. Imamo jednu grupu, ali očekujemo i dolazak nekih studenata iz Azije', kaže Žužul, koji najavljuje i dolazak uglednih profesora s Harvarda na Sveučilište u Dubrovniku.