o prepucavanju milanović - plenković

Hasanbegović: Nije problem radikalizacija, već banalne rasprave, a predsjednik je koristio neke pojmove na koje polažem autorstvo

26.10.2020 u 14:56

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović smatra kako se u društvu ne događa radikalizacija, a kao mnogo veći problem naveo je trivijalizaciju i banalizaciju javne rasprave te nedostatak kućnog odgoja

Gostujući u N1 Studiju, Hasanbegović je istaknuo kako je protivnik moralne panike i stvaranja psihoze, vezanih za koronavirus, te da se tom problemu mora pristupiti racionalno i konstatirati elementarne činjenice.

'Korona nije karijes, jer se karijes može liječiti, ali nema potrebe stvarati psihozu i ozračje kuge i kolere te situacije da mrtvi ljudi leže po cestama jer nije tako', rekao je Hasanbegović za N1, dodajući kako u pozadini medijske psihoze imamo elemente kolapsa zdravstvenog sustava.

'On, prema navodima liječnika, počinje kolabirati. Imamo situaciju u kojoj kapaciteti još nisu popunjeni, ali se tvrdi da nema dovoljno hrane, kisika, da pacijentima nema tko promijeniti pidžamu, a ne vidim uzročno-posljedičnu vezu između ove razine problema Covida-19 i onoga što se događa na pojedinim mjestima', kazao je Hasanbegović.

Protiv je ideje o uvođenju izvanrednog stanja.

'Ustav je jasan - svako ograničenje ljudskih prava i sloboda može se donijeti isključivo aktiviranjem stanovitog ustavnog članka te dvotrećinskom većinom u Saboru, to ne može biti predmet rasprave. Ako se ograničavaju ljudska prava i slobode, Ustav propisuje procedure. Predmet rasprave samo je jedan - treba li nam izvanredno stanje ili ne. Moj stav je da izvanredno stanje ne treba uvoditi. Hrvatska Vlada mora preuzeti odgovornost, ne smije se skrivati iza epidemiologa i struke. Struka može savjetovati političke čimbenike, ali oni moraju donijeti odluku', smatra saborski zastupnik Domovinskog pokreta.

Ne smatra da u Hrvatskoj postoji problem radikalizacije društva, već kao problem vidi nekvalitetu javnog diskursa.

'Postoje različiti oblici marginalne društvene patologije, ali ne postoji radikalizacija. Odbijam raspravljati o nečemu što ne postoji. Živimo u slobodnoj zemlji, sučeljavanje političko-ideoloških stajališta je poželjno i ako se ne želimo vratiti na neke prijašnje političke obrasce, Hrvatskoj toga nedostaje još više', rekao je Hasanbegović, a komentirao je i višetjedno prepucavanje predsjednika RH Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

'Problem hrvatske politike nije radikalizacija, nego trivijalizacija, banalizacija i u mnoštvu slučajeva nedostatak kućnog odgoja. Nije mi jasna pozadina polemike, ali jasno mi je da nema dosega. Ukazuje na infantilizaciju, trivijalizaciju i banalizaciju diskursa hrvatske političke elite. Na to gledam kao na vrstu osobne zadovoljštine, ne ulazeći u motive izričaja predsjednika Republike. Iz meni nepoznatih razloga on je iznosio stanovite interpretacije, uvodio neke pojmove - parapolitički, internetska septička jama i slične koje prate hrvatski politički život. Na neki način osobno polažem autorstvo. Prezirem licemjerje. Samo u Hrvatskoj je moguća montipajtonovska situacija da jedan akter proziva drugog da je izdanak crvene buržoazije, a proziva ga onaj koji je izdanak istog socijalno-političkog miljea. Milanović nastupa na način koji mi je blizak - da treba imati jasan stav i da se ne treba nikome svidjeti... Sa žaljenjem mogu konstatirati da imamo prvorazredno licemjerje i banalizaciju javne rasprave', zaključio je Zlatko Hasanbegović u N1 Studiju.