HRIBAR KOD STANKOVIĆA

'Hasanbegović mi je na prvom sastanku rekao: Ovo su sve Srbi'

19.02.2017 u 13:52

Bionic
Reading

Donedavni čelnik Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, gostujući u emisiji Nedjeljom u dva, rekao je da je nalaz državne revizije tendenciozan, neprincipijelan, cenzorski i zastrašujući. Iznio je i teške optužbe na račun bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića

'Morao sam dati ostavku jer ću se jednog dana probuditi s konjskom glavom u krevetu ili će mi netko nešto podmetnuti u auto. Država gubi kontrolu nad procesima - dozvoljava da huškačka politika ide dalje', rekao je Hribar.

'Državna revizija govori glasom autoriteta. Hrvatsko audiovizualno vijeće odlučuje o sredstvima. Postoji mehanizam nadgledanja troškova. Revizija je pobrkala lončiće i zato je Europa strašno uznemirena', istaknuo je Hribar.

Državna revizija nije božanski sud
, dodao je. Rekao je kako nije lako imati ovoliku količinu mržnje i agresije oko sebe. HAVC je osnovan upravo zbog toga da Ministarstvo ne donosi odluke o programskom poslovanju, naglasivši da HAVC nikad nije izdao nijedan nalog bez pravovaljanog naloga ili ugovora.

Hribar je iznio i iznimno teške optužbe na račun bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

'Hasanbegović nas je napao na prvom sastanku. Sa mnom je bila današnja ministrica. Otvorio je jedan 'fajl' s imenima i prezimenima i rekao: 'To su sve Srbi. Moramo naći način da ja mogu zaustaviti projekte.' Rekao sam mu da možemo napraviti pravilnik da Srbi ne mogu dobiti sredstva. On me pogledao i rekao: 'Vi se šalite?' Ja sam rekao: 'Da, ministre.' I to je bila naša zadnja šala', rekao je Hribar.

Za redateljicu Ivonu Juku, njegovu najžešću kritičarku, Hribar je ustvrdio da ima zdravstvenih problema.

'Juka ima zdravstveni problem, napad agresije. Kad je vikala u Dublinu i kopala oko jednoj korektnoj srpskoj kolegici, radilo se o zdravstvenom problemu. Pokušao sam je zaštititi. Ona na jedan način pokazuje svoju ljubav. Više me brinu hrvatski mediji koji koriste njezino stanje', rekao je Hribar.