PREUZELI ODGOVORNOST

Hamas priznao da je iskopao tunel u Gazi

21.10.2013 u 09:26

Bionic
Reading

Islamistički pokret Hamas priznao je da su njegovi pripadnici iskopali tunel koji su izraelski vojnici otkrili ispod utvrđene granice Pojasa Gaze i Izraela

Na internetskoj stranici radija al Aqsa oružano krilo Hamasa je preuzelo odgovornost za igradnju 'tunela Khan Yunis'. Glasnogovornik skupine Abu Ubaida rekao je da su tunel napravili kako bi prisilili izraelske vlasti da puste iz zatvora neke od tisuća palestinskih zatvorenika.

Izrael je 2011. oslobodio 1400 zatvorenika za oslobađanje njihovog vojnika Gilada Shalita, kojeg su 2006. godine islamisti zarobili i prebacili preko granice Pojasa Gaze kroz sličan tunel.

Izraelci su prije tjedan dana otkrili tunel dug 2,5 kilometara, koji je bio ojačan betonskim gredama kako se ne bi urušio jer je iskopan u pješčanom tlu. Za gradnju je bio optužen Hamas i odmah je obustavljen izvoz cementa u Pojas Gaze.

Godinama izraelska strana odbija dopustiti uvoz građevinskog materijala u Gazu tvrdeći da ga Palestinci koriste za gradnju objekata koji imaju vojnu a ne civilnu namjenu.