NAJMANJE ČETVERO MRTVIH

Hamas pozdravio teroristički napad u Izraelu

08.01.2017 u 13:11

  • +6

Teroristički napad u Jeruzalemu

Izvor: Reuters / Autor: Ronen Zvulun

Bionic
Reading

Najmanje četvero ljudi je ubijeno, a oko 15 ozlijeđeno u nedjelju u Jeruzalemu, kada se kamion zabio u ljude na popularnoj šetnici Armon Hanatziv koja gleda na Stari grad Jeruzalem, priopćile su bolničke službe i policija koja tvrdi da se radi o namjernom napadu. Izraelski radio javlja da je napadač bio Palestinac iz istočnog Jeruzalema, a poginuli su pripadnici izraelske vojske. Palestinska islamistička skupina Hamas pozdravila je napad

'To je teroristički napad, napad zabijanjem kamionom u ljude', kazala je glasnogovornica policije za Izraelski radio koji je izvijestio da su 'tijela razbacana po ulici'. Prema istom izvoru, vozač kamiona je ubijen.

Policija je izvijestila da su poginule tri žene i jedan muškarac, a sve žrtve bile su mlade, u dvadesetim godinama.

Izraelski vozač autobusa, koji je svjedočio napadu, kazao je na radiju da se kamion zabio u skupinu vojnika koja je počela pucati prema vozačkoj kabini. Vozač je zatim promijenio smjer i ponovno se zabio u njih.

'Pucali su dok ga nisu neutralizirali', kazao je vozač autobusa, koji se predstavio kao Moshe.


Roni Alsheich, šef policije, rekao je da se ne može isključiti mogućnost da je napadač bio motiviran napadom u Berlinu, gdje je na božićnom sajmu na isti način poginulo 12 ljudi.

'U djeliću sekunde pogledao sam ulijevo i vidio ono što mogu opisati samo kao jureći kamion koji je odbacio u zrak', kazao je jedan pripadnik snaga sigurnosti za Channel 10. 'Čudo je da nisam izgubio pištolj. Pucao sam u gumu, ali sam shvatio da to nema smisla jer ima mnoštvo kotača pa sam potrčao pred vozačku kabinu i pucao na njega dok nisam ispalio i posljednji metak. Kad sam završio, neki kadeti su također naciljali i otvorili vatru', dodao je on.

Na snimci sigurnosne kamere vidi se kako mnogi vojnici bježe s mjesta napada, a u izraelskoj javnosti postavlja se pitanje zašto više njih nije pokušalo onesposobiti napadača. Izraelska vojska redovito vodi vojnike na edukativne ture po Jeruzalemu, pa tako i na šetnicu Armon Hanatziv.

Napadač s izraelskom osobnom iskaznicom

Kao stanovnik istočnog Jeruzalema, kojeg Izrael za razliku od ostatka svijeta smatra dijelom svoje prijestolnice, vozač je imao izraelsku osobnu iskaznicu i mogao se slobodno kretati gradom.

U posljednjih 15 mjeseci u palestinskim uličnim napadima ubijeno je najmanje 37 Izraelaca i dvoje posjetitelja iz Amerike. U istom razdoblju, na području Izraela, Zapadne Obale i Pojasa Gaze ubijen je najmanje 231 Palestinac, a Izrael kaže da su njih najmanje 157 bili napadači na snage sigurnosti koji su koristili osnovno oružje, poput kuhinjskih noževa. Ostali su stradali za vrijeme sukoba i prosvjeda.

Izrael kaže da je jedan od glavnih uzroka nasilja poticaj palestinskog vodstva, koje ohrabruje mladiće da napadaju izraelske vojnike i civile. Palestinska islamistička skupina Hamas pozdravila je nedjeljni napad.

'Blagoslivljamo ovu herojsku operaciju otpora izraelskoj okupaciji, koja prisiljava da se zaustave zločini i napadi na naše ljude', rekao je glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum za Reuters.