PREGOVORI O STATUSU PALESTINE

Hamas osudio trostrani summit u New Yorku

23.09.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Islamistički pokret Hamas koji nadzire Pojas Gaze osudio je u utorak navečer trostrani summit u New Yorku održan pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država, rekavši kako predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas nije imao mandat da ondje zastupa Palestince.

"Osuđujemo sudjelovanje Mahmuda Abasa na tom skupu. On ne može zastupati Palestince, samo svoj pokret, Fatah", rekao je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.

"To sudjelovanje pokazuje da nije ispunio obećanje da neće pregovarati s Izraelom dok ne prekine naseljavanje", dodao je.

Optužio je američkog predsjednika Baracka Obamu da pokušava natjerati Palestince da priznaju izraelsku okupaciju i pozvao je sve arapske strane da odbace američki pritisak.

Predsjednik Hamasove vlade u Gazi Ismail Hanija još je u nedjelju upozorio Abasa da na summitu u New Yorku ne čini nikakve ustupke Izraelcima.

Predsjednik Obama se u utorak u New Yorku sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i s palestinskim čelnikom Mahmudom Abasom kako bi pripremili teren za obnovu pregovora na Bliskom istoku.

Palestinski predsjednik je tijekom susreta tražio prekid gradnje židovskih naselja.