posredstvo katara

Pao dogovor: Hamas ipak pušta 20 talaca u zamjenu za 39 Palestinaca

25.11.2023 u 22:35

Bionic
Reading

Hamas će 'večeras' osloboditi 13 izraelskih talaca i sedmero stranaca koje drži zateočene u Pojasu Gaze u zamjenu za 39 palestinskih zatvorenika, objavio je Katar.

Istovremeno je palestinski islamistički pokret priopćio da će izraelske taoce osloboditi prije ponoći, nakon odgode do koje je, kako tvrdi Hamas, došlo zbog nepoštivanja dogovora postignutog uz posredovanje Katara.

"Nakon odgode, prepreke za oslobađanje talaca su prevladane uz pomoć katarsko-egipatskih kontakata s dvije strane te će večeras biti pušteno 39 Palestinaca, dok će Gazu napustiti 13 izraelskih talaca i sedam stranaca", objavio je na X-u glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed Al-Ansari.

Dogovor, zaključen uz posredovanje katarske diplomacije te potporu SAD-a i Egipta, predviđa četverodnevno primirje tijekom kojeg bi se oslobodilo sveukupno 50 od oko 240 talaca koje je Hamas oteo 7. listopada prilikom divljačkog napada na jug Izraela.

Dogovor predviđa i puštanje sveukupno 150 palestinskih zatvorenika iz Izraela te dostavu humanitarne pomoći i goriva u Gazu.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

U petak je 13 izraelskih talaca, djece i žena, predano Međunarodnom odboru Crvenog križa (ICRC) te su preko Egipta stigli u Izrael gdje su ih čekale obitelji.

Isti dan je oslobođeno i 10 Tajlanđana i jedan Filipinac te 39 Palestinkinja.