IMA ŠTO ZANIMLJIVO?

Hakirana računala australskog parlamenta

29.03.2011 u 18:00

Bionic
Reading

Za sada nepoznati cyber kriminalci provalili su u email sustav australskog parlametna i načitali se saborskih poruka. Među pogođenima su i računala premijerke Julie Gillard, ministra vanjskih poslova te ministra obrane

Nekoliko tisuća emailova parlamentarne korespondencije servirali su si na pladnju hakeri kojima je pošlo za rukom provaliti u sustav e-pošte australskog zastupničkog doma. Za sada su počinitelji nepoznati, ali svi već refleksno pogledavaju prema Kini koja u posljednje vrijeme razvaljuje cyber pustopoljinama u potrazi za osjetljivim informacijama.

Koji je to točno bio interes u hakiranje u ovom slučaju, nitko nije siguran, no pretpostavlja se da su počinitelji tražili nešto na temu rudarske industrije, iznimno lukrativnog biznisa u Australiji.

Vlada je odbila komentirati, no pouzdano se zna da je provaljeno u najmanje 10 ministarskih email računa, uključujući i onaj premijerke Julie Grillard.

Informaciju da im je server kompromitiran australske su vlasti dobile od američkih obavještajnih krugova. Stručnjaci u SAD-u nedavno su izjavili da su kineske sposobnosti hakiranja fascinantne, kineska vlada se poslovično ograđuje od bilo kakve odgovornosti.