RUSKI MVP

'Hakirali smo mozak Baracka Obame'

09.01.2017 u 15:43

Bionic
Reading

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova ironično je prokomentirala izvještaj američkih obavještajnih službi o ruskim hakerima navodeći da joj se čini da su oni upali u dvije stvari, od kojih je jedna 'mozak Baracka Obame'

'Čini mi da su ruski hakeri hakirali samo dvije stvari u SAD-u – Obamin mozak i izvještaj o ruskim hakerima', objavila je Zaharova na Facebooku, prenijela je agencija TAS, a potom RTS. Prethodno je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da su izvještaji o navodnom ruskom utjecaju na američke predsjedničke izbore lov na vještice.

Peskov je na konferenciji za novinare rekao da je 'objavljeni izvještaj američkih obavještajnih službi u kojem se navodi da se Rusija miješala u izbore – neprofesionalan i ne sadrži nikakve dokaze'.
U izvještaju o ruskom hakiranju tijekom izbora u SAD-u, s kojeg je skinuta oznaka povjerljivosti, tvrdi se da je ruska vlada razvila jasnu naklonost Donaldu Trumpu.

U verziji izvještaja za javnost od 25 strana navodi se da ruski napori utječu na predsjedničke izbore 2016. i predstavljaju 'najnoviji izraz dugogodišnje želje Moskve da podrije liberalni demokratski poredak predvođen Sjedinjenim Američkim Državama'. Tvrdi se da je cilj miješanja Moskve bio taj da se podrije povjerenje javnosti u američki demokratski proces, omalovaži kandidatkinja Demokratske stranke Hillary Clinton i našteti njezinu izboru za predsjednicu SAD-a.