BANKE PERU RUKE

Hakeri napadaju korisnike internetskog bankarstva

27.04.2014 u 11:40

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme bilježe se slučajevi hakiranja bankovnih računa tvrtki koje posluju putem interneta. S njihovih računa nestao je novac koji je preusmjeren na račune drugih banaka, kod nas i u inozemstvu. Tvrtke do svojeg novca ne mogu, potpuno su bespomoćne, a banke peru ruke

Prije 17 sati s računa Gradskog stambenog gospodarstva Velika Gorica nestalo je više od 609.000 kuna. Kao i ostali oštećeni klijenti Zagrebačke banke, ne znaju hoće li dobiti novac koji je nestao uslijed hakerskog napada dok su koristili internetsko bankarstvo. 'Zagrebačka banka se ograđuje od odgovornosti i prebacuje svu odgovornost na klijenta, a mi smatramo da ne treba biti tako', kazao je za Dnevnik 3 HTV-a Tomislav Landeka, direktor Gradskog stambenog gospodarstva Velika Gorica.


Imaju zaštitu i antivirusne programe, pridržavali su se svih uputa banke, što znači da stik kojim autoriziraju plaćanje nije ostajao u računalu nakon upotrebe. 'Je li stik bio u kompjutoru, kako tvrde djelatnici Zagrebačke banke, može se utvrditi informatičkim vještačenjem', kaže Landeka.

Hrvatska udruga banaka još od ožujka upozorava poslovne korisnike banaka na ovu opasnost, ali krađe se i dalje događaju. Hrvatska narodna banka tvrdi da nema ozbiljnije prijetnje za sigurnost internetskog bankarstva, no od banaka traži bolju zaštitu. 'Smatramo da je nužno poduzeti energičnije mjere za otklanjanje poteškoća u navedenom kanalu platnog prometa te smo pozvali banke da takve mjere i poduzmu', kažu.

HNB od banaka zahtijeva i dodatne izvještaje o ovim slučajevima te primjenu preporuka koje su im upućene još 2012. 'Da je prihvatila preporuku dodatnih provjera neuobičajenih transakcija, do ovih krađa ne bi došlo', smatra Landeka. Iz Zagrebačke banke pak tvrde da se drže svih pravila. 'Zagrebačka banka ima implementirane sve navedene preporuke HNB-a, no u ovom slučaju se ne radi o prepadima na banku, već na naše klijente, preciznije na računala naših klijenata koja su zaražena', kažu u Zagrebačkoj banci.

Gradsko stambeno gospodarstvo Velika Gorica spremno je ići na sud, a za početak će promijeniti banku.

Internetsko poslovanje građana nije ugroženo. Naime, građani se spajaju pomoći tokena, a ne pomoću stika koji služi isključivo poslovnim korisnicima.