NEPRAVILNOSTI U ARZ-U

Hajdaš smjenjuje Željka Denonu, slijede novi otkazi!

30.10.2013 u 10:10

Bionic
Reading

Unatoč tome što je član SDP-a, bivši HDZ-ov ministar prometa Božidar Kalmeta dao je puno povjerenje Željku Denoni te ga za svoga mandata imenovao u Upravu Autocesta Rijeka-Zagreb. Denona ni za vrijeme sadašnje Vlade nije uživao ništa manju podršku te je imenovan i šefom te državne tvrtke. No povjerenje aktualnog ministra Siniše Hajdaša Dončića se, čini se, istopilo. Denoni se ozbiljno klima direktorski stolac, a kako neslužbeno doznajemo, do njegove bi smjene moglo doći već sutra

'Leti' i direktor HŽ Carga

Neslužbeno doznajemo da ni direktor HŽ Carga Ivan Lešković nije udovoljio ministrovim očekivanjima u upravljanju i restrukturiranju tvrtke, pa će se i njegovo ime naći na sutrašnjoj listi smijenjenih nakon zatvorene sjednice Vlade. Zaposlenici HŽ Carga svojedobno su od premijera Milanovića tražili hitnu Leškovićevu smjenu optužujući ga za nesposobnost i korumpiranost. Na mjesto direktora ove tvrtke Lešković je u ožujku 2012. zamijenio Zlatka Rogažara. Vlada pokušava privatizirati HŽ Cargo, a kao najizgledniji kupac 75 posto udjela spominje se rumunjska Grampet Grupa Gruice Stoica, koji za taj posao spreman platiti 140 milijuna eura.

'Nisam zadovoljan nekim direktorima u svojim javnim poduzećima - imaju loša prolazna vremena pa ću se u idućih desetak dana nekima zahvaliti, ali prvo ću reći njima, onda javnosti. Ne treba sprintati k'o Bolt, ali i ne treba biti osmi u utrci na sto metara. Prije svega nisu poštovani planovi i nisu sto posto fokusirani na posao', rekao je prije dva dana Hajdaš Dončić za Novu TV.

Kako stvari sada stoje, prvi na listi za odstrel je očito loš trkač, ako koristimo Hajdaševu usporedbu, šef Autoceste Rijeka-Zagreb Željko Denona. Iz neslužbenih izvora doznajemo da je izgledna njegova smjena te da bi do nje moglo doći već sutra na sjednici Vlade.

Naime u jeku otkrivanja nove korupcijske afere u HAC-u, koja je samo rep bivše HDZ-ove nomenklature u toj tvrtki, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanićkoji godinama nadležnim institucijama ukazuje na kriminal i nepravilnosti u radu, kazao je da u tome i SDP-ovci imaju svoga konja za utrku. Prstom upire u Denonu i spominje da je u procesu restrukturiranja otpušteno stotinjak radnika ARZ-a da bi na njihova mjesta zaposlio isti broj novih.


Uz to, sporna je brzina restrukturiranja, tj. izdvajanje pojedinih dijelova tvrtke i spajanje s izdvojenim dijelovima HAC-a. Naime predviđeni rok restrukturiranja ARZ-a bio je do kraja mjeseca.

Iz ARZ-a su se pak za tportal pravdali da su na ispražnjena mjesta samo zaposlili nove-stare kadrove, tj. zaposlenike koji su do sada imali ugovor na određeno, a po novom su ih dobili na neodređeno vrijeme.

Stanić je sa svim tim informacijama upoznao i ministra jer je on tražio očitovanje ARZ-a. Očitovanje je dobio, no o navodima o novim zapošljavanjima nije se, kako su nam i potvrdili u Ministarstvu, precizno izjasnio.

Hajdaš Dončić je dao u zadatak i Nadzornom odboru ARZ-a da ispita moguće nepravilnosti. 'Dali smo nalog NO-u ARZ-a da to provjeri. Bilo kakva devijacija ili bilo kakvo ponašanje koje nije sukladno zakonu bit će oštro sankcionirano. Ako se dokaže da je to istina, zahvalit ćemo se svim direktorima javnih poduzeća koji rade na način koji nije u skladu s politikom Ministarstva', rekao je. Na pitanje novinara Nove TV Mislava Bage kada to možemo očekivati, ministar je kazao: Odmah, tj. kada nam dođe rezultat nadzora.'

Ako su rezultati nadzora stigli, na potezu je ministar.