Svađa oko zakona o hgk

Hajdaš Dončić: Ovo je nastalo isključivo zbog nestavljanja jedne točke na dnevni red. Celjak: SDP-u politika važnija od dobrobiti stanovništva

01.02.2021 u 12:18

Bionic
Reading

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić izjavio je da će izmjene Zakona o obnovi Sabor donijeti ovaj tjedan, ocijenivši da se ništa bitno nije dogodilo njihovim neizglasavanjem prošloga petka zbog nedostatka kvoruma

"Zakon treba donijeti ovaj tjedan, a sve ovo što smo imali normalna je parlamentarna borba između političkih stranaka", izjavio je u ponedjeljak Hajdaš Dončić u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog".

Oporba je u petak srušila kvorum i odgodila glasovanje jer na dnevni red nije stavljena točka o izmjenama Zakona o HGK koje je predložio Most tražeći da se ukine plaćanje obvezne članarine za HGK i tako rastereti poduzetnike.

Hajdaš Dončić je ocijenio da se time ništa bitno nije promijenilo.

Ništa se neće dogoditi je li zakon donesen danas ili za tri dana

"Nikakve zube nismo pokazali, ovo je nastalo isključivo zbog nestavljanja jedne točke na dnevni red. Ništa se neće promijeniti u Hrvatskoj je li jedan zakon donesen danas ili za tri dana", rekao je.

Da će se Zakon o obnovi donijeti ovaj tjedan rekao je u emisiji i HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Celjak.

Reagirajući na nastup Hajdaš Dončića, ocijenio je kako se ponovno pokazalo da je SDP-u politika važnija od dobrobiti stanovništva koji živi na potresom pogođenom području.

Celjak je kazao da mu je kao Siščaninu nerazumljivo da Hajdaš Dončić kaže kako je stvar političke borbe to što je oporba napustila sjednicu Sabora uoči glasovanja.

Oporba je iskoristila što je pokojni Tuđman bio teško bolestan

"Oporba je iskoristila situaciju da je pokojni zastupnik Miroslav Tuđman u tom trenutku bio teško bolestan, napustila je sabornicu i onemogućila donošenje zakona o obnovi koji je jako važan za sve stanovnike na katastrofom pogođenom području", naglasio je.

Usporedivši učinke prijedloga zakona o HGK i zakona o obnovi, Celjak je istaknuo da je zakon o HGK mogao pričekati, a zakon o obnovi ne trpi odgađanje.

Napomenuo je da je u prošli petak bilo mjesec dana od razornog potresa te da su svi stanovnici pogođenog područja iščekivali donošenje zakona o obnovi.

Reakcije stanovnika s toga područja na ponašanje oporbe vrlo su negativne, shvatili su da je oporbi politika iznad njihove dobrobiti, ustvrdio je Celjak.

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević rekao je u nedjelju da bi Hrvatski sabor o zakonu o obnovi trebao glasovati u četvrtak i da je parlamentarna većina sigurna, a očekuje i konsenzus svih političkih stranka.