NOVCEM HYPO BANKE

Haiderov konobar muljao s nekretninama u Novigradu

06.08.2010 u 11:05

Bionic
Reading

U današnjem broju austrijski dnevnik Der Standard izvještava o problemima s kojima se Hypo banka suočava u dobivanju koncesije za marinu u istarskom Novigradu

Hypo Alpe Adria Group, koju je Austrija spašavala novcem poreznih platiša pa je sada u državnom vlasništvu, trenutno pokušava zaštititi svoju kreditnu investiciju u iznosu od 21 milijun eura. Priča počinje 2005. godine, kada je Hypo banka kreditirala tvrtku Civitas Nova, tada u većinskom vlasništvu poduzetnika Milkana Maravića, a manjim dijelom i Novigrada. Cilj je bio ostvariti velebni turistički projekt, koji je uključivao izgradnju hotela Nautica s pet zvjezdica i marine koja može primiti oko 360 jahti i do 40 metara duljine. Sve to je izgrađeno, ali Hypo banci nije vraćena ni lipa od višemilijunskog kredita, a u priču se odjednom upetljao i visoki dužnosnik bivše stranke pokojnog Jörga Haidera, bez kojeg očito ne može proći nijedna afera oko Hypo banke.

Riječ je o Haraldu Fischlu, diplomiranom konobaru koji je zahvaljujući svojem poznanstvu s Haiderom postao, kako se to kaže, ugledan poslovni čovjek, a u međuvremenu se pomalo bavio i politikom. Bio je jedan od prvih financijera Saveza za budućnost Austrije, stranke koju je Haider osnovao nakon raskola u Slobodarskoj stranci, dok se u gospodarstvu istaknuo u trgovini nekretninama te upravljanjem komercijalnim staračkim domovima. Fischl je sada otkupio većinski udio Milkana Maravića u Civitas Novoj, firmi koja je i vlasnik i trenutni koncesionar novigradskog hotela i marine, usprkos tome što kredit kojim je sve to izgrađeno nije vraćen. Na upit novinara Der Standarda o svojem poslovnom angažmanu u Novigradu, Fischl je zaprijetio tužbom ako budu objavljene neugodne informacije te je dodao da 'mediji žele uništiti sve što je Jörg Haider sagradio'.

Hypo banka pokušava već godinu i pol dana doći do koncesije za novigradsku marinu i pripadajuće objekte, kako bi isplatila uloženih 21 milijun eura, ali joj to ne uspijeva. Der Standard tvrdi kako Fischl ima dobre veze s lokalnim vlastima, koje usporavaju cijeli postupak i odbijaju dati Hypo banci potrebne dozvole. Službeni stav Hypo banke je optimističan: 'Sigurni smo da će uskoro doći do prenošenja koncesije za upravljanje marinom na Hypo banku, kako smo dogovorili sa službenim predstavnicima hrvatske Vlade.' Kad će to uskoro biti, u Hypo banci ne znaju.