hrvatski sabor

Habijan: Vladajući će odbiti predsjednikove i oporbene zaključke te predložiti svoje

22.07.2023 u 16:52

Bionic
Reading

Zastupnik HDZ-a Damir Habijan najavio je u subotu da će vladajuća većina odbiti zaključke koje su predložili predsjednik Republike i oporba i da će predložiti svoje te poručio da je predsjednik nedolaskom u Sabor dao pljusku oporbi.

„U tijeku je drugi dan izvanredne sjednice Sabora i već sada možemo zaključiti kako svjedočimo jednom velikom 'ništa'. Puno galame, puno vike nizašto", ocijenio je Habijan u Saboru, dodavši da, osim nekih fraza i jezičnih figura oporbe u ova dva dana sadržaja nije bilo.

Habijan je za predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je zatražio sjednicu rekao da je bio "vrlo glasan i aktivan", ali kad je trebalo doći u Hrvatski sabor kao predlagatelj nije došao iako bi to bio minimum pristojnosti.

"Ovo je prvi put u 30 godina da predsjednik RH saziva izvanrednu sjednicu, a to bi zahtijevalo izvanredno stanje i bilo bi minimum pristojnosti da se pojavio u Hrvatskom saboru”, rekao je Habijan.

Ocijenio je da je predsjednik nedolaskom u Sabor dao pljusku oporbi, ali i obezvrijedio instituciju Hrvatskog sabora i raspravu.

Što se tiče štrajka u pravosuđu, dodaje Habijan, ministar Malenica svakodnevno radi na rješavanju tog problema, a tema vezana uz HEP ne može biti u nadležnosti saborske rasprave.

"Predsjednik Milanović je, sazivajući ovu izvanrednu sjednicu, rekao da od nje ne očekuje ništa i prvi put moram reći da se obistinilo ono što je Milanović rekao, imamo jedno veliko ništa”, kazao je Habijan.

Najavio je da će vladajući zaključke koje je predložio predsjednik Milanović odbiti, kao i zaključke oporbe. U ovom trenutku HDZ, zajedno sa svojim koalicijskim partnerima, usuglašava zaključke koje će predložiti i o kojima će se sutra glasati, rekao je Habijan.

Predsjednik Milanović predložio je zaključak kojim bi Sabor obvezao Vladu da u roku od 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Vezano uz temu štrajka, predložio je da se Vlada RH obvezuje da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj.

Oporba, pak, svojim zaključkom traži da se ukine odluka o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme provedeno u štrajku te da donese odluku kojom će im svi dani provedeni u štrajku biti uredno plaćeni.