sanacija štete

Zastupnici uputili apel da se pomogne Slavoniji: Što čekate, zašto ne šaljete vojsku?

22.07.2023 u 15:55

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u subotu su apelirali na nadležne institucije, ali i ministra obrane da pomognu Slavoncima kojima je olujno nevrijeme napravilo ogromnu štetu na kućama, poljima i gospodarskim objektima.

Što čekate, zašto ne šaljete vojsku u Slavoniju, uputio je pitanje Stipo Mlinarić (Klub DP) ministru obrane Mariju Banožiću.

Ističe da je vjetar od 180 kilometara na sat napravio ogromnu štetu na kućama, poljima, njivama i gospodarskim objektima te da sela nemaju struje.

Stariji ljudi, koji žive sami, ne mogu si sami popraviti krovove, potreban im je pomoć, a zaboravljeni su, rekao je Mlinarić tijekom slobodnog iznošenja stajališta.

Mario Kapulica (HDZ) poručio je da je prvog dana nakon prve oluje ministar obrane donio odluku o slanju vojske na saniranje šteta u Vukovarsko-srijemsku županiji.

  • +14
Vojnici pomažu u saniranju šteta u Slavonskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

"Vjerujem da je to napisano, ali vojske nema na terenu", uzvratio je Mlinarić.

Miro Bulj (Klub Mosta) uputio je poruku podrške Slavoncima koji su stradali u nevremenu te i on apelirao je na sve nadležne institucije da im pomognu.

Barbara Antolić Vupora (Klub SDP) kritizirala je sustav ranog upozoravanja koji ne funkcionira a koji su građani platili 8,3 milijuna eura.

Sustav upozoravanja koji ne funkcionira smeta i Željku Lenartu (Klub RF-a i HSS-a). Oluja je u Slavoniji i Moslavini odnijela je krovove, uništila usjeve i gospodarske zgrade, a nije stigla ni jedna poruka tog sustava, kazao je.

Lenart je ustvrdio i da ta oluja sigurno nije prirodno nastala jer vjetrovi od 150 kilometara na sat nisu normalni za Hrvatskoj.

Kritike na nacrt novoga zakona o medijima uputile su zastupnice Jelena Miloš (Klub Možemo!) i Marijana Puljak (Klub Centra i GLAS-a). Kazale su da je nacrt je neprihvatljiv, na što je upozorilo i Hrvatsko novinarsko društvo.

Nacrt mora na popravni ispit jer bi se njime znatno unazadile medijske slobode i položaj novinara u Hrvatskoj, rekla je Miloš.

Puljak ustvrdila je da se radi o dosad najskandaloznijem državnom dokumentu. Zakonom se planira, tvrdi, ozakoniti i značajno proširiti trenutna HDZ-ova operacija financiranja medija, kazniti zločeste i neposlušne, u medije uvesti dosad neviđenu razinu državne kontrole i obilato nagraditi one koji na naslovnicama drže "dovoljno lijepe premijerove slike".