sabor o plinskoj aferi

Borić: Milanović je ponizio oporbu; Grbin: Uspavali ste nas bolje od normabela

22.07.2023 u 09:13

Bionic
Reading

Nakon što su u petak 16 sati raspravljali o stanju u pravosuđu i štrajku pravosudnih službenika, saborski zastupnici izvanrednu sjednicu nastavili su raspravom o plinskoj aferi, a sudeći po broju prijavljenih, ona će kao i jučer potrajati do kasno u noć

Sjednica Sabora Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

15.30 SDP-ov Peđa Grbin zatražio je stanku. 'Kolega Borić je govorio 15 minuta, a nije rekao ništa. Vaša rasprava je bila učinkovitija za uspavljivanje od normabela. Ali me fascinira ta nevjerojatna lakoća laganja. Kažete Most je srušio Oreškovićevu vladu. Ajmo se nemojmo lagati, pa nismo toliko stari i zaboravni da bi zaboravili da je prijedlog za opoziv Oreškovićeve vlade uputio HDZ. Pa vi ste srušili svoju Vladu', poručio je Grbin.

'Vi danas pokušavate negirati jednostavnu činjenicu - da ste natjerali HEP da kupuje plin po 47 eura, da bi onda taj plin nekome morao prodavati debelo ispod cijene pa čak i za jedan cent. Ne, nisam krivo rekao, za jedan cent', rekao je Grbin i kazao da će na glasanje uputiti zaključak da se smjene uprave HEP-a, HERA-e, HROTE-a...

Nakon toga je određena stanka, a nakon nje nastavljena je pojedinačna rasprava.

15.12 Posljednji kub prijavljen za raspravu bio je onaj HDZ-a, u ime kojeg je govorio Josip Borić. Vratio se u prošlost i podsjetio na 2015. i Milanovićevu rečenicu 'mi ili oni', ali i na kasnije godine i izbacivanje Mosta iz Vlade.

'Milanović je reako da neće koristiti svoje minorne ovlasti. Međutim, koristi ih samo u cilju konfontirati se s HDZ-om i nanijeti štetu Vladi', rekao je Borić.

Rekao je da je jučerašnja rasprava bila samo smokvin list za današnju raspravu. 'Neće se dogoditi ništa', dodao je.

Podsjetio je na mjere koje je Vlada donijela za energetski sektor. Nedavna sjednica Odbora za gospodarstvo, dodao je, bila je puno bolji forum za dobiti odgovore koje muče zastupnike.

'Danas nemamo sugovornike. Jedan od tih sugovornika kroz svoju ovlast sazivanja sjednice ponizio je oporbu, ali i sve zastupnike svojim nedolaskom, na način da je rekao da mu nije mjesto ovdje. Danas svi pitaju gdje je Vlada, a nitko ne pita gdje je predsjednik', rekao je Borić.

'Da li je došlo do nekih situacija? Slušajući oporbu - da. Na sjednici Odbora rečeno je da su to situacije koje se u sustavu događaju i da je sve bilo onako kako treba biti. Što će dalje biti sigurno neće odlučiti Sabor. Predsjednik Vlade je jasno rekao da smo ciljeve postavljene kroz Uredbu ostvarili, uštede sigurno postoje, a da li ćemo utvrditi neke situacije - postoje vrijeme, institucije i sustav', poručio je Borić.

Kazao je da HDZ neće podržati zaključke koje je poslao Milanović, nego će predložiti svoje, no nije otkrio kakve.

14.52 I Katarinu Peović zanimaju insajderske informacije, ali zanima je tko je Mostu dostavio sve informacije. 'Gledamo ovu aferu kao borbu dvije ili više frakcija kapitala i želimo da se izvuče zaključak da mi ne želimo stati na jednu frakciju kapitala nego kako spriječiti da se ovo ponavlja', rekla je Peović u ime Kluba HSS-a i Radničke fronte.

Poručila je da netko mora odgovarati. 'Evidentno je da je Filipović imao dopis i da je bio obavješten, ali čekaj, poslao si dopis, nisi dobio odgovor od HEP-a pa onda ideš u medije i javno govoriš o tome. Znači, kriva je i Uprava. Ali treća stvar je da je i kriv model upravljanja, gledamo afere iz mjeseca u mjesec, dakle, nešto ne valja', kazala je.

'Plenković intervenira samo kad privatno profitira. Država treba intervenirati, ali hrvatska država s Plenkovićem na čelu intervenira samo kad privatno profitira', kazala je.

Na spominjanje Mosta odgovorio joj je Marin Miletić. 'Kolegica Peović je ljubomorna na nas jer surađujemo s radnicima i što radnici vjeruju nama, a ne njoj, koja je radnike vidjela jedino argentinskom festivalu dokumentarnog subverzivnog filma. I onda je ljubomorna na nas jer se njoj radnici ne javljaju', kazao je Miletić.

14.36 U ime Kluba Zeleno-lijeve koalicije govorila je Sandra Benčić. 'Nedavno je prikazan dokumentaran film i naziv tog filma je sjajan za sve plinske afere. Naziv tog filma je 'Svaka igra svatko dobiva'. Igra je trgovina plinom, a tko dobiva - dobiva uvijek isti igrač', kazala je Benčić i pritom spomenula PPD.

'Unutar igre ima dva modela - kupi jeftino, prodaj skupo što smo vidjeli na slučaju Ine, i ima kupi skupo, prodaj jeftino što smo vidjeli u ovom slučaju. Radi se o izvanrednoj situaciji jer je stalno gledamo. Drugi put smo u manje od godinu dana imali veliku plinsku aferu koja uključuje aktere u vlasništvu države i privatne aktere koji su povezani s HDZ-om ili njihovim financijerima', dodala je Benčić.

Podsjetila je na saslušanje Barbarića na Odboru za gospodarstvo kada je pojašnjavao zašto nije nazvao premijera i obavijestio ga o viškovima. 'Rekao je mi - mi smo preozbiljna firma da bi telefonski zvao premijera. Ali niste preozbiljna firma da prodajete plin za cent', rekla je Benčić te pobrojala druge razloge zbog kojih bi šef uprave HEP-a trebao otići.

Ponovila je da je PPD imao povijesnu negativu, odnosno da je negativno odstupanje bilo četiri puta veće od ikada u povijesti zabilježenog negativnog odstupanja u ljetnim mjesecima. 'Recite mi, je li činjenica da je PPD, koji 'svaku igra i svaku dobiva', išao u najveću povijesnu negativu da bi mogao kupiti taj višak dovoljna indicija da možemo postaviti razumnu sumnju da su imali insajderske informacije? Recite mi tko je politički odgovoran što je ostavio upravu HEP-a koja je možda odgovorna za insajdersko trgovanje informacijama na temelju kojih su građani opljačkani za minimalno za 10 milijuna eura, a PPD dobio velik dio kolača. Odgovoran je, ne Barbarić, ne Filipović, ne HROTE, ne HERA, nego je odgooran onaj koji ih sve nije smijenio 29. lipnja kad je za sve saznao, a to je Andrej Plenković', zaključila je Benčić.

14.26 Nastavljena je rasprava nakon stanke, ali u sabornici nema gotovo nikoga. U ime Kluba Fokusa i Reformista govori Natalija Martinčević.

'Teško je vjerovati da je Filipović 20 dana tajio od premijera štetu. Ako je tako onda je neupitna njegova kaznena odgovornost. Kao što je neupitan odgovornost premijera ako je to znao i nije spriječio', rekla je Martinčević.

Ministru Filipoviću postavila je nekoliko pitanja - hoće li u sljedeća tri dana zatražiti ostavku uprave HEP-a, ostavku uprave HERA-e, da li će osobno podnijeti ostavku ako se pokaže da je ranije imao informacije i hoće li podnijeti ostavku ako uprave HEP-a i HERA-e ne budu smijenjene.

14.11 Novu stanku zatražila je Anka Mrak Taritaš. 'Imamo temu vezano uz aferu 'plin za cent'. Ova rasprava otvara nekoliko stvari - da vidimo tko je sudjelovao u tome, tko je radio na odgovarajući način svoj posao. Za koordinaciju je odgovoran ministar Filipović. Da je premijer želio biti svjestan problema, on bi to riješio. Treće pitanje je otvaranje teme ortačkog kapitalizma i da li je Pavao Vujnovac Todorić Andreja Plenkovića?', kazala je Mrak Taritaš.

Predsjedavajući Željko Reiner odobrio je stanku.

14.09 Prema broju prijavljenih današnje zasjedanje moglo bi trajati još najmanje deset sati, a dio saborskih zastupnika uvjeren je da će današnja rasprava biti dugotrajnija od jučerašnje koja je završila u 2 sata ujutro, javlja HRT.

13.56 Zastupnici su se vratili na raspravu o plinskoj aferi, a prvo izlaganje je imao Stephen Bartulica iz Domovinskog pokreta.

'Žao mi je da tu nije ministar Filipović da ga podsjetim na pitanje koje sam mu postavio na saslušanju kad je bio imenovan za ministra. Tada sam iznio svoju tvrdnju da u Hrvatskoj imamo ortački kapitalizam. Zanimljivo je kako je on odgovorio, prilično naivno. Rekao je da ne vidi problem u tome što država upravlja velikim dijelom ekonomije i da nije problem u vlasništvu niti u sposobnosti politike da donosi razborite odluke. Nažalost, ovaj slučaj koji nije iznimka potvrđuje moju tezu', rekao je Bartulica.

'Kao prvi korak treba maknuti politički utjecaj od strateških poduzeća poput HEP-a, da bi se spriječilo ovo. HDZ to neće napraviti jer žele da sustav bude ovisan o njihovim odlukama', dodao je Bartulica.

'Hrvatski proračun je njihov bankomat i po potrebi uzimaju. Moramo se suočiti s tim da je naš sustav upravljanja debelo zakazao', nastavio je Bartulica.

13.00 Rasprava je kratko prekinuta kako bi zastupnici odradili iznošenje stajališta, odnosno slobodne govore.

12.50 U ime SDSS-a govorio je Milorad Pupovac. 'Legitimno je koristiti različita politička sredstva, ali nije realno očekivati da ćete ljudima određivati pamet. Vlada u veoma kriznim okolnostima donijela je odluke koje su bile ispravne, korisne i neophodne. Kako se dogodi da na tu odluku padne sjena, to treba utvrditi. Klub SDSS-a, kao i drugi klubovi vladajuće koalicije, smatraju da je to neophodno i neizbježno. Treba donijeti odluku u utvrditi tko je odgovoran, bilo zbog nedjelovanja, zakašnjelog djelovanja ili djelovanja iz trećih namjera, ali ne samo pogodovanje nego i obračun za vlastite interese. Obračun gdje ćemo mi glumiti ili Pinokija ili lutku na koncu. Ja sigurno nisam za to, kazao je Pupovac.

'Ili ćete podržati zaključke koje je predložila opozicija i potvrditi da ste svjesni ozbiljnih posljedica ili ste, unatoč svom govoru, istovremeno i lutka na koncu i Pinokio', replicirala mu je zastupnica Centra Dalija Orešković.

12.30 Sljedeće su u ime Kluba GLAS-a i Centra govorile Anka Mrak Taritaš i Marijana Puljak.

'Ovdje smo jer je premijer odlučio ne raditi svoj posao, odlučio čvrsto žmiriti, mogao je riješiti da je htio, ali nije htio. Zaključak je vrlo jednostavan i glasi da Vlada ima rok 15 dana da krivci snose posljedice i jedna normalna, suvisla država bi jednoglasno donijela taj zaključak', rekla je GLAS-ova Anka Mrak Taritaš, dodavši da će vladajući odbiti taj zaključak, ali da joj nije jasno zašto.

Na sjednici Odbora za gospodarstvo se čulo od ministra barem tri puta da Upravu HEP-a smatra odgovornom, nastavila je Mrak Taritaš. 'Jasno je sve, samo je pitanje želi li premijer donijeti odluke koje treba donijeti. ajmo se ns krivati iza nekih maski, ajmo stvari nazvati pravim imenom', kazala je zastupnica.

Nastavila je Marijana Puljak. 'Hrvatska je postala industrija afera, u drugim državama Vlada ne bi preživjela nijednu HDZ-ovu aferu. Dvije nogometne ekipe su se izmijenile u vladama Andreja Plenkovića', poručila je zastupnica Centra.

Odgovorila joj je HDZ-ova Danica Baričević. 'Tko o čemu, Puljak o lopovluku. Ista Marijana Puljak čiji je suprug kupio SDP-ov žeton Damira Brbina kako bi zadužio Split najvećim iznosom u povijesti, politička trgovina ispod stola, sramota', kazala je i dobila opomenu.

12.16 U ime Kluba Suverenista govorili su Marijan Pavliček i Željko Sačić. 'I dan danas bi uredba vlade bila na snazi prema kojoj se HEP obvezuje kupovati plin od Ine, i dalje bi ga HEP prodavao po cijeni od jedan, pet, deset centi, ta afera bi postojala da ju Troskot nije razotkrio, i isparilo bi još 10 milijun eura', rekao je Pavliček.

Nismo doili odgovore tko je glavni krivac za to što je HEP izgubio najmanje 10 milijuna eura. 'Znamo za koliko je oštećen HEP, ne znamo tko je pio na taj račun, a znamo tko će to platiti - hrvatski građani. Danas ovdje nema predsjednika Uprave HEP-a, vjerojatno je na Hvaru na godišnjem odmoru. Nema ni ministra, vladajući će reći da nema ni onog tko je zatražio sjednicu, a što bi trebao ovdje doći i spustiti se na razinu jednog Zekanovića? Ali oni koji su prouzročili ovu aferu nisu ovdje, oni su trebali polagati račune, ne nama, nego građanima', rekao je Pavliček.

Željko Sačić je prozvao državnog tajnika Milu Horvata (op.a. inače člana SDSS-a) koji na sjednici sudjeluje u ime Vlade. 'Malo sam iznenađen da smo opet na suprotnim stranama. Srpanja '91. sam bio u Osijeku braneći Tenju, vi ste tada bili na suprotnoj strani. Tko bi mogao pretpostaviti da ćemo opet biti na suprot im stranama', rekao je Sačić.

Sačić se u svom dijelu izlaganja obratio i koalicijskim partnerima HDZ-a. 'HSLS, nacionalne manjine, ali kolega Milošević iz SDSS generira nihilizam i pesimizam i od njih nema nikakve koristi. Apeliramo na druge, HSLS nam je do sada bio velika nada, oni su biuli slobodoljubivi, demokratski. Od HNS-a ne možemo očekivati jer je praotac korupcije i Pavla VujnovcaIvan Vrdoljak. Ali jedan, dva od HSLS-a bi mogla pomoći da se ti zaključci...ne bi to donijelo revoluciju ali bi promijenilo političku priču i Andrej Plenković bi vjerojatno razmislio. Kao što je naš predsjednik Sabora odlučno, začuđujuće brzo odlučio petak, subotu, nedjelju sjednicu održati. To me doista frapiralo. Ja sam tu očekivao Ustavni sud, Odbor za Ustav, a on je rekao - odmah, pakiraj se za trajket i kući. Da vide političku napetost, kolegice i kolege iz HDZ-a bi zasigurno reterirali i moguće pod tom prijetnjom došli do kompromisa. A ovako moramo čekati izbore. HSLS - sve je u vašim rukama!', poručio je Sačić i nasmijao zastupnike.

'Vi koji niste duže u politici, znate zašto Sačić toliko bodri HSLS? Pa bio je na njihovoj listi', dobacio je Jandroković i dodatno nasmijao zastupnike i samog Sačića.

11.55 Novu stanku zatražio je IDS-ov Emil Daus. 'Dokle god državnim javnim poduzećima upravlja politika, a ne struka, imat ćemo probleme. Afere bi tada bile svedene na minimum. INA i HEP su desetljećima najbolji primjer političkog upravljenja i zato nam je tako kako je', rekao je Daus. Jandroković je odobrio 10 minuta stanke.

11.40 Nakon stanke obradio se Davorko Vidović iz Socijaldemokrata. 'Nisu nas poharali ni Avari ni Huni ni Mlečani ni Austrijanci, Mađari, a bogami, ni Srbi toliko koliko su nas uspjeli hrvatski domoljubi, koji su pokazali da ovo nije samo eksces već su to posljedice dugotrajnog sustava koji postoji 30 godina, zakoniti proizvod neodgovornosti, nekompetentnosti, sistemske korupcije i uzurpacije javnog dobra', poručio je Vidović.

Kazao je da se ne zna koliko nas je ova afera koštala. 'Nismo uspjeli saznati tko laže. Barbarić je govorio jedno, ministar drugo, očigledno jedan laže. Čak je to irelevantno, ono što bismo trebali znati je kako je moguće da su još uvijek ta obojica na svojim mjestima', rekao je Vidović.

'Filipović može biti najnevinija osoba. Daj ostavku i preuzmi odgovornost', kazao je Vidović.

11.26 Stanku je zatražio Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata, koji je pobrojao niz afera i štetu prouzročenu tim aferama. 'Svima im je zajedničko HDZ. Jel se još smijete?', obratio se zastupnicima HDZ-a. Jandroković je odobrio stanku od 10 minuta.

11.14 Ponovno se nanizalo povreda poslovnika. 'Vi u Mostu imate ozbiljan problem, ovo vam nije sudnica. Vi ste u Mostu proizveli štetu, onemogućili ste energetsku neovisnost Hrvatske izgradnjom Plomina C', poručila je HDZ-ova Danica Baričević.

'U jednom teatralnom drugorazrednom duhu glavnog katastrofičara Troskot maliciozno iznosi laži i to kontinuirano. Ne znam radi li to zato da bi prikrio politiku Mosta iz 2016. kada su srušili projekt Plomina C?', poručila je HDZ-ova Majda Burić.

Jandroković zbog zlouprabe povrede poslovnika dijeli redom opomene HDZ-ovim zastupnicima koji se javljaju odgovoriti na izlaganje Mostovaca.

'Ako je ovo najjače što možete ponuditi i ove laži, onda ste stvarno jadni. U svemu zaboravljate da je vaš čovjek koji vam vodi vladi omogućio krađu u Ini i HEP-u', poručio je HDZ-ovcima Mostov Božo Petrov i dobio dvije opomene jer nije završio govoriti na vrijeme.

11.04 U ime Kluba mosta govore Zvonimir Troskot i Nikola Grmoja.

'Mogle su se čuti teze da je Vlada napravila neke uštede. ali odmah ću u glavu - u našim proračuna Ina je izgubila 100 milijuna eura od cijene koju je morala prodavati u odnosu na tržište, MOL priprema tužbu protiv RH. Gdje su te uštede? Slovenci se žale. O kojim vi uštedama pričate? Da Most nije spriječio ovu aferu, još bi se mjesecima kralo', započeo je Troskot.

'Prvo smo razotkrili hvarski energetski kartel, kojeg je blagoslovio Plenković koji dolazi s Hvara. 2017. Krunoslav Katičić, sa Hvara, intervjuira Franu Barbarića za upravu HEP-a. U 2021. Ivo Milatić, koji dolazi sa Hvara, istog tog Barbarića intervjuira i on postaje predsjednik uprave HEP-a. Ivo Milatić, koji prodaje svoje vino po ministarstvu i ima vino izloženo u Konzumu, kojem je vlasnik Pavo Vujnovac', nastavio je Troskot.

Upumpavali ste novac u HEP, koji nije izgradio nijednu vjetroelektranu od toga, osim što je čelnik Uprave izgradio vilu s bazenom, poručio je Mostov zastupnik.

'Gdje je politička odgovornost nakon afere Škugor? Most je stao na rep toj zvijeri. U kriznom timu, koji je osmislio unaprijed količine plina, bio je Pavo Vujnovac, tko ga je zvao? Andrej Plenković. Postavio je Franu Barbarića u HEP, Ivu Milatića kao državnog tajnika. Sve vodi do iste osobe', rekao je Troskot.

Nikola Grmoja pitao je kakva je logika vodila Vladu da poveća proizvodnju i cijenu kad imamo viškove plina. 'Lopovska logika. U kojoj se išlo pogodovati Pavlu Vujnovcu. Preko plaćenih me se medija napadalo da lažem. Zaboravili smo da je PPD uzeo samo šest posto plina. Ovo je bila planirana pljačka!', poručio je Grmoja.

'Andrej Plenković ne vodi Vladu. Hrvatska je oteta, vodi ju Pavao Vujnovac. Zato premijer ne smije smijeniti Barbarića (predsjednika Uprave HEP-a) ni Milatića (državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva) koji plasira svoje vino u Konzumu. Ako želite pričati o dubokoj državi, pričajte o Pavi Vujnovcu, to je duboka država koja je jača od HDZ-a i politike', poručio je Grmoja.

Na idućim parlamentarnim izborima, dodao je Grmoja, vodit će se 'borba za slobodu ili zatvor, a svi koji su igrali za Pavu Vujnovca će odgovarati', na što je Jandroković kazao da je 'hrvatska povijest puna onih koji su političkim protivnicima prijetili zatvorom'.

10.45 Stanku je zatražila Sandra Benčić iz Možemo. 'Ova afera s ogromnim iznosima oštećenja proračuna nije slučajna. Nije rezultat poremećaja na tržištu, ona je određena uredbom koji je donijela Vlada. Da bi netko kupio taj plin morao je imati manjkove, negativno odstupanje PPD-a bilo je četiri puta veće od ikada u povijesti zabilježenog negativnog odstupanja u ljetnim mjesecima. Je li to slučajnost?', upitala je Benčić.

Jandroković je odredio stanku od 10 minuta.

10.34 Nanizalo se povreda poslovnika na izlaganje Mirele Ahmetović. 'Da je zalegla pred bagere za LNG, koliko bi građani plaćali cijenu plina?', upitao je HDZ-ov Marko Pavić.

'Kad se slegne ovaj dim s kojim nas je zadimila, ostat će samo stih - LNG terminal neću, ako treba, i pod bager leć' ću', rekao je HDZ-ov Goran Ivanović.

'Zamijenila je teze. Gvoori da Plenković omalovažava zastupnike, a jedini koji je omalovažio sve nas ovdje je predsjendik Milanović, koji vas je kao kapetan ostavio same na terenu', poručila je HDZ-ova Marija Jelkovac.

'Ako vam je strategija braniti ove iz HEP-a time da je netko prije bio za LNG ili nije, vjerojatno bi ti iz HEP-a i taj plin iz LNG-a ukrao', odgovorio je HDZ-ovcima SDP-ov Arsen Bauk.

HDZ-ovi zastupnici nastavili su s prozivanjem Ahmetović zbog protivljenja LNG terminalu u Omišlju, gdje je ona načelnica.

'HDZ je bio za LNG, za energetsku sigurnost, a SDP i kolege iz Mosta su bili protiv i to je ono što treba jasno reći, a kolegica Ahmetović je išla i korak dalje pa je htjela zaleći pod bager', poručila je HDZ-ova Majda Burić.

SDP-ov Branko Grčić upozorio je na seksizam u replikama HDZ-ovaca.

  • +27
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

10.16 Nakon stanke riječ je u ime Kluba SDP-a dobila Mirela Ahmetović. 'Ne treba biti genijalac da bi shvatio da smo u maloprije izvedenoj predstavi svjedočili pokušaju većine da malo razvodne ovu temu. Nije im u interesu da se o ovome priča, kao što im nije bilo u interesu da se sazove sjednica', poručila je.

'Oporba i predsjednik tražili su da se usvoji zaključak da se obveže Vlada da u roku 15 dana pronađe odgovorne za pljačku u HEP-u. Vladajuća većina to ne želi, ne žele da se utvrdi odgovornost', rekla je Ahmetović.

Prozvala je HDZ da po Saboru 'laže i maže'.

'Na tematskoj sjednici Odbora za gospodarstvo smo čuli sve argumente u prilog tome da je pljačka u HEP-u izvedena vrlo svjesno, vrlo namjerno i vrlo informirano od svih dionika. Pod punom svješću samog HEP-a i njegove uprave, ministra gospodarstva Davora Filipovića i Andreja Plenkovića te privatnih pojedinaca koji su se tom pljačkom okoristili na štetu građana. Zaključak vladajućih na sjednici odbora je bio - 'morate pratiti da se ubuduće tako nešto ne dogodi', podsjetila je Ahmetović.

'HDZ-ova vladajuća većina mora odlučiti između Filipovića i Barbarića. A svaka opcija je lose-lose za Andreja Plenkovića. I jedan i drugi Plenkovića nečime drže u šaci, a vrijeme će pokazati čime, inače ne bi trpio ovakvu percepcijsku štetu za svoj lik. Plenković je ključna osoba koja je dozvolila da se ovakva pljačka dogodi', dodala je.

Kazala je da od HDZ-a i izvanredne sjednice ne očekuju ništa, ali je uputila poruku koalicijskim partnerima, među njima i manjinskim zastupnicima.

'Zbog čega tako gorljivo podržavate HDZ pa čak i onda kada baš vaše birače pljačka, možete li to objasniti onima koji su vam ukazali čast da branite njihov interes? Vi ste pozvani braniti najslabije u društvu, uzdam se u tu razboritost. Tu mislim i na kolegu Hrebaka, jer je on taj koji je prvi u Hrvatskoj uveo transparentnost, uzdam se da Dario Hrebak stoji iza svog dijela i da će pokazati da je vjerodostojan i tražiti da se u roku od 15 dana utvrdi odgovornost pojedinaca i institucija koji su omogućili ovakvu štetu za HEP'. Pokažite da imate kičmu i svoju glavu, dodala je.

10.00 Jandroković je odobrio stanku od 15 minuta.

9.48 Stanku je zatražio i Domovinski pokret. 'Nema ovdje ministra Filipovića, nema Barbarića, a nema ni Andreja Plenkovića', krenuo je Stipo Mlinarić, a HDZ-ovci su krenuli negodovati. 'Nemojte se ponašati kao da ste u štali', dobacio im je.

'Pozivamo DORH da se kriminalne radnje procesuiraju, ali političku odgovornost ima Plenković koji je postavio Filipovića i Barbarića', poručio je Mlinarić.

'Postavljate pitanje gdje je Vlada, Vlada je tu. Predlagatelja nema, a 'gdje je Penava muči me to, gdje je joj joj joj.' Sjećate se te pjesme?', odgovorio je Jandroković zastupniku Domovinskog pokreta, aludirajući na tekst pjesme grupe Posljednja igra leptira.

'Vas ću komentirati, vi ste mi ovako slatki', poručio je Mlinarić predsjedniku Sabora.

'Malo ste mi neobični kolega Mlinarić, jučer ste imali nešto s gaćicama, a danas sam vam sladak', odgovorio je Jandroković.

Javio se Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta. 'U Hrvatskoj se najviše isplati biti gay političar, onda sve možete. Ovdje treba uvesti alkotest i test na narkotike jer se ovo pretvara u kokošinjac', komentirao je jučerašnju raspravu u Saboru, na što mu je Jandroković rekao da nije bio u Saboru i da ne zna o čemu govori.

'Jučer je bio pokušaj ismijavanja teme, a nastavlja se u tom tonu sukob na desnici - igrokaz Pavao Vujnovac nije moj prijatelj', rekla je Katarina Peović iz Radničke fronte.

Jandroković je nastavio dijeliti opomene zbog zlouporabe povrede poslovnika.

9.36 Nastavila se izvanredna sjednica. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ponovno je na početku podsjetio da predsjednik Zoran Milanović nije u Saboru.

Odmah su se zaredali zahtjevi za stankom.

'Dok žene štrajkaju u pravosuđu, dok ih gazite, pred tajkunom Vujnovcem klečite, što je HEP kupovao za 47 eura vi ste njemu davali za jedan cent. Dok mi vidimo kako se žene gaze, dok cijene i inflacija nemaju milosti, ovo je jedna od ne afera, nego pogodovanje tajkunu koji vas je preuzeo. Čak i Šeks kleči i moli Vujnovca. Do čega ste doveli Hrvatsku?', poručio je Mostov Miro Bulj.

Povredu poslovnika tražio je Hrvoje Zekanović. 'Meta Mosta nije vladajuća većina nego Domovinski pokret. Most je s tim istim PPD-om dogovorio preuzimanje luke Ploče', kazao je Zekanović i dobio opomenu zbog zlouporabe povrede poslovnika.

'Na klauna obično ne reagiram, ali moram sada. 2014. PPD ulazi u luku Ploče, a 2019 preuzima kontrolni paket. Mi smo se jedini suprotstavili PPD-u', kazao je Mostov Nikola Grmoja.

'Klauni su oni koji govore o automskim bombama bačenim na Vukovar, klauni su oni koji su jučer shvatili da su žene osobe', replicirao mu je Zekanović i dobio još jednu opomenu.

Za repliku se javio i HDZ-ov Mato Franković koji je kazao da predsjednika Milanovića i Most povezuje upravo Pavao Vujnovac, iako je HDZ-ov zastupnik krivo izgovorio ime i rekao da se radi o 'Pavlu Vujancu'.

''Za vrijeme tehničke vlade vaš ministar je PPD-ov projekt htio proglasiti strateškim', poručio je Mostovim zastupnicima i dobio opomenu.

Bulj je odgovorio i poručio Frankoviću da je Vujnovac HDZ-ov gazda. 'Da je Vujnovac moj gazda, onda bi znao izgovoriti njegovo prezime', kazao je Franković i nasmijao sabornicu.

Nastavila se rasprava između Mostovih i HDZ-ovih zastupnika te je predsjednik Sabora udijelio još par opomena.

Podsjetimo, izvanrednu sjednicu sazvao je predsjednik Zoran Milanović i tako napravio presedan u 30-ak godina modernog hrvatskog parlamentarizma.

Milanović je za raspravu o današnjoj točki predložio zaključak kojim bi Sabor obvezao Vladu da u roku od 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

U subotu se očekuje dugotrajna i žustra rasprava, kao i ona u petak o štrajku u pravosuđu, a o obje teme Sabor će glasati u nedjelju.