SLOBODNO IZNOŠENJE STAJALIŠTA

Habijan: EK ističe Hrvatsku kao pozitivan primjer u vladavini prava

15.10.2020 u 15:56

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan naglasio je u četvrtak kako istodobno dok dio hrvatske javnosti propituje rad hrvatskih pravosudnih institucija, Europska komisija u izvješću o vladavini prava, ističe Hrvatsku kao pozitivan primjer.

U okolnostima dok se u Hrvatskoj u javnosti propituje učinkovitost pravosudnih institucija, rad Državnog odvjetništva, USKOK-a, PNUSKOK-a, policije i rad sudova, Europska komisija u godišnjem izvješću o vladavini prava u EU Hrvatsku ističe kao pozitivan primjer, u dijelu koji se odnosi na donošenje i implementaciju Nacionalne strategije borbe proitv korupcije, kazao je Habijan u Saboru, tijekom slobodnog iznošenja stajališta.

Podsjeća kako je Europska komisija navela da hrvatska Vlada osim normativnog okvira, vodi stvarnu borbu protiv korupcije i da se dvogodišnji akcijski planovi provode u praksi.

EK izdvaja i donošenje antikoruocijskog programa za trgovačka društva u većinskom državom vlasništvu u svibnju 2019., pozitivne korake prema poboljšanju civilnog društva kao relevantnog čimbenika u obrani vladavine plana, te napredak u pravosudnom sustavu u smanjenju neriješenih sudskih predmeta. Navodi i da je u Hrvatskoj uspostavljen pravni i politički okvir za promicanje integriteta i sprečavanje korupcije u javnom sektoru, kazao je HDZ-ov zastupnik Habijan.

„Imajući u vidu sve istaknuto u godišnjem izvješću EK, nitko ne može osporiti vidljivi i stvarni napredak Hrvatske u borbi protiv korupcije i zaštiti načela vladavine prava”, naglasio je Habijan.

Marijana Puljak iznoseći stajalište Kluba zastupnika IP-a, Pametnog i GLAS-a osvrnula se na mjere koje je Nacionalni stožer civilne zaštite uveo za ugostitelje, ocijenivši da su stihijske, nestručne i donesene bez analize.

"Imamo novi lockdown koji se nitko od vladajućih ne usudi tako nazvati, jer", ustvrdila je Puljak, "nove mjere neće formalno ugostiteljima zabraniti rad, ali su takve da će ih natjerati da sami stave ključ u brave”.

Upozorava da se nelogičnosti mogu preslikati i na druge grane gospodarstva i ističe drakonske kazne nisu prihvatljivo rješenje.

Umjesto širenja panike i straha u medijima bilo bi bolje dodatno educirati ljude kako biti odgovorni, poticati osobnu odgovornost, posebno zaštititi rizične skupine a za druge naći načina da žive i rade, zaključila je Puljak.

U ime Klub-a SDP-a Boška Ban Vlahek govorila je o teškoćama funkcioniranja zdravstvenog sustava u Međimurju pozvavši Vladu da sustav pravednosti uvede u limite općih i županijskih bolnica u Hrvatskoj i da država vrati dug županijskoj bolnici Čakovec od 83 milijuna kuna.

Katarina Nemet (Klub zastupnika IDS-a) pozvala je Vladu da u Nacionalni plan oporavka i otpornosti uvrsti projekte iz Istre koji su već detaljno pripremljeni i čija je vrijednosti 252 milijuna eura i time omogući povlačenje sredstava iz europskih fondova.