na principu antitijela

Britanska kompanija: Naš lijek za covid-19 djeluje i kao injekcija

12.11.2021 u 15:37

Bionic
Reading

Britanska kompanija GlaxoSmithKline (GSK) i partner Vir objavili su u petak da njihov lijek protiv covida-19 na principu antitijela podjednako djeluje kada se daje u injekciji kao i standardnim putem kroz infuziju, što bi moglo olakšati njegovu primjenu

GSK navodi da će se obratiti globalnim regulatorima, uključujući američku agenciju za lijekove, radi odobrenja nove metode primjene, poznate kao intramuskularna injekcija, koju mogu davati obiteljski liječnici i koja bi poštedjela pacijente odlaska u bolnicu.

Sotrovimab je u SAD-u odobren za hitnu upotrebu kao lijek koji spriječava pogoršanje blagih i umjerenih slučajeva covida-19.

Europska medicinska agencija dala je zeleno svjetlo državama članicama da same uvedu lijek, no odobrenje na razini U-a je još na čekanju.

Slične proizvode nude ili razvijaju farmaceutske tvrtke Eli Lilly, Regeneron i AstraZeneca.

Lijek Eli Lillyija se daje samo kao infuzija ili drip. AstraZenecin, koji se još uvijek testira kao lijek koji bi potencijalno mogao spriječiti zarazu, isključivo je u obliku intramuskularne injekcija. Proizvod Regenerona i Rochea može se davati u infuziji ili kao injekcija pod kožu, obično na trbuhu.