PRVI LET U AFGANISTAN

Grom pogodio hrvatski vojni zrakoplov

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.05.2009 08:55
  • Objavljeno 07.05.2009 u 08:49
zrakoplov grom munja

zrakoplov grom munja

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Hrvatski vojni zrakoplov An-32B, iz sastava 27. eskadrile transportnih zrakoplova, pretrpio je jači udar groma pri nedavnom povratku iz Afganistana pri čemu je došlo do oštećenja konstrukcije i termoizolacije na zrakoplovu, objavio je portal Militarium

U avionu su se nalazila tri generala Oružanih Snaga zapovjednik Ratnog zrakoplovstva Vlado Bagarić, Nikola Škunca i Slaven Zdilar te dvije posade aviona. Pozivajući se na dokumentaciju o evidenciji štete portal tvrdi kako su uslijed udara groma izgorjeli statički ispražnjivači na lijevoj i desnoj strani horizontalne repne površine, na desnoj gornjoj strani trupa su propaljenje oplate promjera 4 milimetra i došlo je do taljenja materijala, piše Jutarnji list.

Osim toga došlo je do djelomičnog taljenja i promjene zaštitne boje na nosnom i donjem dijelu aviona, a u zoni spoja antene GPS-a sa trupom zrakoplova dolazi do kondenzacije unutar kabine posade zrakoplova.

Ministarstvo obrane potvrdilo je nezgodu na putu, ali se tvrdi kako oštečenja nisu velika. To dokazuju i podatkom da je avion već otišao na novi put u Litvu.

Avion je zadobio udar groma na povratku sa svog prvog putu iz Afganistana. Odlaskom u Afganistan željelo se proći i usvojiti procedure NATO-a u Afganistanu kako bi u slučaju potrebe u budućnosti Hrvatska mogla i sa svojim zračnim transportnim snagam sudjjelovati u operaciji ISAF.

Hrvatsko ratno zrskoplovstvo ima dva transportna zrakoplova An-32b. Drugi je trenutno neispravan i uskoro će biti upućen na remont u Ukrajinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!