GLASNOGOVORNIK MOSTA

Grmoja u opuštenom razgovoru s novinarima: Sada imamo 30 mandata!

27.11.2015 u 10:42

Bionic
Reading

Kao i proteklih nekoliko tjedana, novinari su i jučer pratili sva događanja oko sastavljanja vlade i Mosta. Već danima novinari kampiraju pred središnjicom Mosta u Zagrebu, a tako je bilo i sinoć kada se čekao kraj sjednice Nacionalnog vijeća

Iako je novinarima bilo rečeno da će nakon sjednice Nacionalnog vijeća dobiti izjavu čelnika Mosta Bože Petrova, on je oko 17 sati izjurio iz prostorija Mosta i rekao da nema vremena za izjavu jer žuri kod predsjednice RH na konzultacije. Iako su novinari u hodu pokušali dobiti izjavu, Petrov nije imao par minuta vremena stati i dati izjavu.

Stoga su se novinari, razočarani jer su nekoliko sati stajali na hladnoći, vratili pred središnjicu u nadi da će još neki zastupnik mosta izaći i progovoriti koju riječ. U jednom trenutku iz Mosta su ih priupitali i jesu li gladni, no novinari su im rekli da ako već nisu dobili izjavu koja im je obećana, da im ne treba ni hrana.

Nekoliko minuta nakon toga pred novinarima su se pojavili omiški gradonačelnik Ivan Kovačić i glasnogovornik Mosta i član Nacionalnog vijeća Nikola Grmoja. Kovačić je novinarima dao službenu izjavu, no kada su se poželjeli vratiti u stranačke prostorije, shvatili su da su se za njima zatvorila ulazna vrata te da moraju pričekati da ih netko pusti unutra.

Tada su novinari započeli ležeran razgovor s dvojcem kazavši kako dolaze hladni dani i davši do znanja da ni snimateljima ni novinarima nije lako po nekoliko sati stajati vani na hladnoći. Zanimalo ih je kada će Most donijeti odluku i zašto inzistira na zajedničkoj reformskoj vladi koju su već HDZ i SDP odbacili.

'Mijenjaju se stvari u politici. Ako osjete jedan i drugi da su im uzdrmane pozicije, nemojte isključivati reformsku vladu', poručio je Nikola Grmoja, koji se upustio u poluopušten razgovor s novinarima.

Iako Most sa svojih 18 zastupnika tvrdi da predstavlja volju građana, novinari su Grmoju upozorili da je na drugoj strani 115 zastupnika.

'Nije baš da samo vi zastupate narod, a tako ste se postavili', poručili su mu novinari naglasivši da brojka od više od 100 pokazuje da narod i ne želi baš takve reforme kakve nudi Most.

'Nije uopće. Nama su naši glasači dali povjerenje za ono što mi zastupamo, a njima nisu dali dovoljno da oni sastave vladu. Nama su naši glasači dali tu ključnu poziciju, a njima njihovi nisu. U toj smo situaciji', rekao je Grmoja

Ali niste u ključnoj pozciji ni više ni manje nego bila koja druga stranka, spočitnuli su novinari. 'A zašto onda ovakav pritisak na nas ako nismo ključna strana', uzvratio je Grmoja

Novinari su Grmoji dali do znanja da dolaze hladni dani aludirajući na to da će im po takvom vremenu biti neizdrživo gotovo svaki dan stajati pred središnjicom Mosta i čekati da se donese odluka.

'Sve pet. Ali ono što je zanimljivo, uza sav taj pritisak, ako uzmemo u obzir Dan sjećanja na Vukovar i posjet Bidena, Most pregovora samo šest radnih dana, a stvorena je histerija da odugovlačimo. Uz tu histeriju koja se stvara Most je sada na preko 30 mandata', kazao je Grmoja, aludirajući na najnoviju anketu prema kojoj Most dobiva 19 posto glasova.

Onda vam je najbolje da idete na nove izbore, dobacili su novinari. 'A ne! Idemo sastaviti vladu s HDZ-om i SDP-om', odgovorio je kroz smijeh Grmoja

Kako je Grmoja neformalno proćaskao s novinarima, pogledajte OVDJE.