GRMOJA I TROSKOT

Teške optužbe: Ovo je megakriminal, ovo je sto godina zatvora za Peruška!

08.01.2024 u 11:05

Bionic
Reading

Mostov zastupnik Nikola Grmoja ponedjeljak u Saboru drži presicu o kaznenim djelima kojima je, kako tvrdi, Fabris Peruško oštetio Fortenovu u korist Pavla Vujnovca te mu tako omogućio preuzimanje kompanije

'Očekujem da nakon što iznesemo informacije i dokumente da u roku nekoliko dana istražna tijela, USKOK i DORH i policija, pokuca na vrata Plenkovićevog povjernika Peruška koji je omogućio preuzimanje Fortenove Vujnovcu i koji je oštetio Fortenove za 66 mil. eura. Imamo dokumentaciju koja to dokazuje', kazao je Grmoja.

Cijela priču počinje još u vrijeme vremena Agrokora i Ivice Todorića. Tada su otvarane kompanije koje su bile skrivene kompanije Agrokora, a na koje je prebačeno vlasništvo nad vrijednim nekretninama kako bi tvrtka došla do svježeg novca.

Todorić je osigurao sporazum da njegova kompanija može u svakom trenutku otkupiti tvrtke za jedan euro, a kasnije za 200.000 eura i tako vratiti vlasništvo nad vrijednim zemljištima na kojima se nalaze velike trgovine Konzuma na Trešnjevci i Črnomercu u Zagrebu. Te tvrtke su, dakle, vlasnice zemljišta na kojima se nalaze vrijedni dućani Konzuma.

Sve je išlo po planu dok nije donesen Lex Agrokor.

Grmoja je kazao da su te tvrtke, Stela nekretnine i Ciglane nekretnine, tada raskinule ugovor o zakupu i pokrenule tužbu za neisplaćen iznos od 26 milijuna eura. 'Na tu tužbu Peruško i Fortenova odgovaraju da nije Fortenova ništa dužna i da neće isplatiti ništa jer se radi o fiktivnim tvrtkama koje je osnovao Todorić', kazao je Mostov zastupnik koji ističe da je Peruško bio upoznat s činjenicom da su Stela nekretnine i Ciglana nekretnine skrivene firme Fortenova grupe kao i da je njemu osigurana call opcija povratka vlasništva za samo 200.000 eura, Peruško odbija ponudu Zagrebačke banke za refinanciranjem ili otkupom potraživanja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Grmoja je kazao da je nakon toga Peruško sklopio nagodbu za isplatu tih potraživanja u iznosu od 26 mil. eura.

'Sad smo odjednom dužni i više to nisu fiktivne tvrtke. Fortenova grupa ne otkupljuju dug, ne koristi call opciju, ne traži pozajmice nego sve prepušta Vujnovcu i partneru koji ulogom od 16 mil. eura dobivaju nekretnine od 56 mil. eura plus 26 mil. eura ove nagodbe za zajam koji je ostao Agrokor, tj. Fortenova dužan. Tu je učinjena šteta Fortenova grupi od 66 mil. eura.”

'Ovo je mega kriminal i 100 godina zatvora za Plenkovićevog povjerenika Peruška', tvrdi Grmoja.

Najavio je da će podići kaznenu prijavu.

'Ja sam predsjednik antikorupcijskog vijeća, nikad nisam podizao kaznenu prijavu jer sam čekao da institucije rade svoj posao, ali sada vidim da je DORH okupiran', poručio je.

Zvonimir Troskot je naveo da će Vujnovac za sedam godina vratiti svoju investiciju za te atraktivne lokacije – Konzum na Trešnjevci i Črnomercu. Ističe da je cilj ovoga da Vujnovac dobije Fortenovu ispod tržišne cijene.

'Vujnovac će uz pomoć likova kao što su Peruško i Plenković, doći do kompanije za manje od 500 milijuna eura koja je vrijedna 4 milijarde eura. Dovodimo se u situaciju gdje će Vujnovac kontrolirati više od 10 posto BDP-a Hrvatske, imat će ogromnu gospodarsku i političku moć, čovjek se s Hrvatskom igra Monopolyja', tvrdi Troskot.

Kada su novinari počeli postavljati pitanja Grmoja je prekinuo jednoga od njih da bi istaknuo tko je vlasnik Z1 televizije na kojoj radi novinar koji je postavio prvo pitanje.

"'i dolazite s televizije u vlasništvu Marija Radića, poslovnog partnera Pavla Vujnovca', poručio je Grmoja

Upitan je i kako komentira optužbe Marina Vlahovića koji ga je optužio da je ukrao njegovo istraživanje.

'Vlahović i ja nismo oponenti, on je novinar ja sam političar. Pozdravljam istraživanja gospodina Vlahovića', dodao je.

Na novinarsko pitanje koji je interes gospodina Peruška u ovoj priči Grmoja je kazao da to trebaju otkriti istražna tijela i novinari. 'Treba ga pitati'.

Dotaknuo se i umješanosti premijera Andreja Plenkovića u cijeli slučaj. 'Plenković je postavio Peruška, tj. sud na prijedlog Vlade, ovo je njegov korumpiran kadar. Nemam dokaz da je on za to znao, ali je činjenica da je njegov kadar ovo omogućio', naveo je Grmoja.