stranački tajnik

Grmoja o štrajku: Na glavnom zagrebačkom trgu pokopana je reforma obrazovanja ministrice Divjak

26.11.2019 u 16:34

Bionic
Reading

Politički tajnik i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u utorak kako je resorna ministrica Blaženka Divjak odgovorna jer štrajk u školama tako dugo traje, a ishod pregovora s obrazovnim sindikatima još uvijek je neizvjestan, no bunt u hrvatskim zbornicama je i poraz premijera Andreja Plenkovića

"U ponedjeljak je na glavnom zagrebačkom trgu pokopana reforma obrazovanja ministrice Divjak, odgovornost je naravno ministričina", rekao je Grmoja novinarima nakon što je na Trgu bana Jelačića podržao kandidaturu nezavisnog Miroslava Škore za predsjednika države.

"Cijeli je trg u ponedjeljak skandirao 'dolje lumeni, dolje tableti' i sve ono što predstavlja Škola za život. Isto tako, ovo je poraz premijera Andreja Plenkovića jer je upravo on svojim izjavama doprinio ovakvom buntu, nikad viđenom u hrvatskim zbornicama", ustvrdio je.

Premijer je, kaže Grmoja, imao tri godine da donese zakon o plaćama i uredi sustav koeficijenata, no on je postupio drugačije - kad su se pojavili problemi išao ih je gasiti povećanjem osnovice svima.

To nije pravi put, u Hrvatskoj se moraju nagraditi izvrsni, a kazniti oni koji ne rade posao kako treba, bilo da je riječ o javnoj upravi ili prosvjeti, poručuje Grmoja.

Izrazio je žaljenje što su se neki političari oglušili na pozive učitelja da ne dolaze na njihov prosvjed i ipak došli na Jelačićev trg.

"Bili su neki političari, poput Sabine Glasovac, koji kad se štrajkalo za njihove vlade nisu bili u štrajku. Bio je i ministar poduzetništva u Milanovićevoj Vladi koja je učiteljima smanjivala koeficijente", kaže Grmoja koji na prosvjedu nije bio iako učitelji i nastavnici imaju podršku Mosta.