saborske stanke

Grmoja: I Plenković i Ćorić su od travnja znali za prijetnje u Fondu za zaštitu okoliša

25.09.2019 u 10:01

Bionic
Reading

Radni tjedan u kojem bi trebali raspraviti više od 80 zakona saborski zastupnici započeli su iznošenjem stajališta, a teme o kojima su željeli govoriti bile su nasilje nad ženama, umirovljenici, ali i Fond za zaštitu okoliša

O šefu Fonda za zaštitu okoliša progovorio je Mostov Nikola Grmoja. 'Ja sam Kotarca upoznao u travnju ove godine i izvijestio me o prijetnjama koje dobiva od HNS-ovog kadra Dubravka Ponoša. S obzirom na obavijesti koje sam primio u travnju sam postavio zastupničko pitanje i nakon 5 i nešto mejseci odgovora na moje pitanje i dalje nema iako je rok za odgovor 30 dana. Pitanje sam uputio ministru Ćoriću i premijeru Plenkoviću. Ne mogu reći da nisu obaviješteni', kazao je Grmoja.

Kazao je da će priču otvoriti na Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe Strategije suzbijanje korupcije. 'Sada čujem iz HNS-a da Ponoš treba dati ostavku, i HDZ traži ostavku. Ne gospodo, ova priča nije završena. Sad otvaramo priču što ste sve radili u Fondu i priču odgovornosti ministra i premijera jer su bili upoznati s prijetnjama i ništa nisu poduzeli. Ovo samo pokazuje da je Hrvatska mala zemlja za veliku korupciju', rekao je Grmoja.

Na to se nadovezao predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazavši da je Vlada odgovorila na 90 posto zastupničkih pitanja. Dodao je da je poslao požurnice za sva zastupnička pitanja koja nisu dobila odgovor.

'Ne brinite, svaki puta kad se steknu uvjeti ja pošaljem požurnice, ali ne mogu natjerati bilo koga da mi odgovori. Ali objektivnosti radi, moram reći da Vlada odgovara dosta intenzivno i da je na velik broj pitanja odgovorila', rekao je Jandroković.

Grmoja mu je odgovorio da bi trebao istog trenutka dati ostavku, ako ne može ništa učiniti kad Vlada krši zakone.

'Razmislit ću o tome', dobacio je Jandroković.

  • +12
Nastavak sjednice Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ova Vlada proizvodi siromaštvo', ustvrdio je pak u svojoj stanci šef HSU-a Silvano Hrelja, podsjetivši na neispunjeno obećanje bivšeg ministra rada Marka Pavića da će se povećati cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje.

Dodao je da oni koji su dobili 10 kuna povišice mirovine moraju platiti 70 kuna mjesečno za dopunsko zdravstveno osiguranje. 'Pa ljudi što obnašate dužnost, što ste postali ministri, jel' vi vidite ljude, jel' vi vidite kako žive?', rekao je Hrelja.

Podsjetio je da se u proceduri nalazi njegov zakon o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju kojim predlaže da se poveća cenzus za dopunsko osiguranje, da sa 1.939 kuna ide na 2.340, a sa 1.516 po članu obitelji na 1.830 kuna.

O problemu nasilja nad ženama progovorila je SDSS-ova Dragana Jeckov, kazavši kako je prošle godine u Hrvatskoj zabilježeno 535 kaznenih djela u kojima su žene bile žrtve obiteljskog nasilja, u prvih 8 mjeseci ove evidentirano ih je 639.

'Nasilje nije stvar pojedinca, nije nešto što se događa nekom drugom, važno ga je prepoznati, ohrabriti žene da ga prijave, natjerati institucije da odrade svoj posao, o njemu treba javno govoriti, jer nasilje nad ženama je pošast koja žene jako pogađa i jako boli', poručila je Jeckov.