susret s bugarskom kolegicom

Grlić Radman: Postoji 'ozbiljan potencijal' za nestabilnosti na zapadnom Balkanu

21.04.2022 u 12:14

Bionic
Reading

Na zapadnom Balkanu postoji "ozbiljan potencijal stvaranja nestabilnosti" jer je to područje poligon za "geostrateška nadmetanja", kazao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman razgovarao je s bugarskom kolegicom Teodorom Genčovskom u Zagrebu, a nakon sastanka je istaknuo kako su se složili da je potrebno učiniti sve da se posljedice ruske agresije na Ukrajinu "ne bi prelile na područje zapadnog Balkana i jugoistočne Europe".

"Tu postoji nažalost još uvijek u stanovitom smislu ozbiljan potencijal stvaranja nestabilnosti budući da je zapadni Balkan u stanovitom smsilu također i poligon za razna geostrateška nadmetanja", kazao je novinarima Grlić Radman.

Genčovska je u tom kontekstu istaknula da je bugarsko-hrvatska suradnja u sklopu NATO-a "jako dobra" te da suradnja između članica NATO-a uvjetuje i sigurniji jugoistok Europe.

Napomenula je kako je Bugarskoj važna i Inicijativa triju mora pogotovo zbog energetske neovisnosti, istaknuvši kako ta inicijativa "dobiva puno veći značaj" i zbog rata u Ukrajini.

Grlić Radman i Genčovska istaknuli su kako su bugarsko-hrvatski odnosi tradicionalno prijateljski, da nema otvorenih pitanja te da se Bugarska i Hrvatska međusobno podržavaju za članstvo u Schengenu i OECD-u.

Šef hrvatske diplomacije ponovio je kako je Hrvatskoj važno da se osigura promjena sadašnjeg izbornog zakona u BiH koji "favorizira izborni inženjering" i omogućuje bošnjačko preglasavanje malobrojnijih Hrvata.

Genčovska je istaknula da je Bugarska "potpuno podržava težnje Hrvatske za rješavanjem krize u Bosni i Hercegovini".

Što se tiče spora Sjeverne Makedonije i Bugarske o povijesti i identitetu, Grlić Radman je kazao kako se nada da će "Bugarska i Sjeverna Makedonija naći obostrano prihvatljivo rješenje koje će omogućiti nastavak europskog puta Sjeverne Makedonije".