VELJAČA PREVRTAČA

Grijemo se na 20 °C; Dunja Mazzocco Drvar otkriva zašto, ali i upozorava: Stiže dobar ugriz zime

19.02.2019 u 19:15

Bionic
Reading

U trenutku pisanja ovog teksta u Karlovcu je temperatura zraka dosegla gotovo 20 stupnjeva. U Zagrebu je bilo 17. Prognostičarka RTL-a Dunja Mazzocco Drvar za tportal je pojasnila što je uzrokovalo ovaj topao period koji traje gotovo deset dana i trajat će sve do 22. veljače. A onda što slijedi? 'Jedan dobar ugriz zime', kaže

Mjerne postaje Državnog hidrometeorološkog zavoda u utorak u 15 sati izmjerile su u Karlovcu 19,3 °C, u Slavonskom Brodu 17,8, a na mjernoj postaji Zagreb Maksimir 17,4 °C.

Iako se mnogi čude ovako visokim temperaturama zraka usred zime, Dunja Mazzocco Drvar naglasila je kako su prognostičari još u prosincu, prilikom izrade sezonske, dugoročne prognoze, nagovijestili da će zima biti prosječna u siječnju, a da će u veljači popustiti.

'Nismo tada mogli znati koliko će zatopljenje biti, ali činjenica je da se vidjelo da glavnina zime ide u prosincu i siječnju', napominje.

Ovo čemu posljednjih dana svjedočimo velika su odstupanja od normale, koja, smatra, nikome nisu draga, a najmanje prirodi. I alergičarima. 'Ona nam daje signale da ulazimo u rano proljeće. Kao alergičar uvijek volim pogledati cvjetanje lijeske i johe, koje inače cvatu u veljači, i sad su već u umjerenom, narančastom. Cvate i čempres. Sve je malo intenzivnije', kaže.

Do kada ovako?

Ovakvo vrijeme uzrokovala je stabilna anticiklona sa središtem u zapadnom Sredozemlju i zapadnoj Europi. 'To je skoro pa ljetna sinoptika i takve anticiklone nose nam iznadprosječne temperature', pojašnjava i podsjeća da takva sinoptička slika traje od 10. i trajat će do 22. veljače.

A onda? 'E onda 23. i 24. dolazi zahlađenje. Imamo hladan prodor koji, čini se, neće donijeti neke oborine, no donijet će osjetan pad temperature za desetak stupnjeva. Bit će prilično vjetrovito pa će se činiti hladnije. Osjetit ćemo to kao jedan dobar ugriz zime. Ujutro će temperature biti u minusu, preko dana u laganom plusu. Bit će osjećaj kao da se zima vratila', najavljuje.

  • +23
U Delnicama izmjereno čak 182 centimetra snijega 28. veljače 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Podsjetimo, prošle godine krajem veljače i početkom ožujka zima je u Hrvatskoj pokazala zube. Temperature su bile u velikom minusu, a pale su i velike količine snijega.

Toga ove godine neće biti. 'Ove godine zima je bila normalnija. Prošle godine nismo imali zimu u prosincu i siječnju i onda je došla kasnije. Sada je odradila svoje i lagano dolazi period kasne zime, da ne kažem ranog proljeća', zaključuje.