PRESTIŽNA TITULA

Greta Thunberg - osoba godine po izboru časopisa Time

11.12.2019 u 14:38

Bionic
Reading

Američki časopis Time dodijelio je svoju tradicionalnu titulu osobe godine Greti Thunberg, ocjenjujući da je ta aktivistica za očuvanje klime i spas planeta u 2019. ostavila najdublji trag u društvu. 'Ne možemo nastaviti živjeti kao da ne postoji sutra, jer sutra postoji', kazala je mlada švedska aktivistica novinarima Timea na jedrilici kojom je iz Lisabona u rujnu doplovila na UN-ov summit o klimi u New Yorku. U velikoj reportaži o utjecajnoj tinejdžerici Time svojim čitateljima objašnjava fenomen Thunberg

Greta Thunberg najmlađa je dobitnica u povijesti Timeovih nagrada - prva osoba godine, Charles Lindbergh, proglašena je 1927. godine - što 'više govori o sadašnjem trenutku nego o njoj samoj', objasnio je glavni urednik časopisa Edward Felsenthal.

'Započelo je s onim što je dobro poznato svakom roditelju, u svakoj generaciji, u svakom kutku planeta: ozlojeđeni tinejdžer i iznenadni akt pobune. Pretvorilo se u potpuni neočekivani i zasigurno jedan od najbržih uspona do globalnog utjecaja u povijesti', piše Felsenthal.

  • +23
Greta Thunberg Izvor: EPA / Autor: KIKO HUESCA

Smislena promjena rijetko se dogodi bez poticajne snage utjecajnih pojedinaca, a u 2019. godini, planetarna egzistencijalna kriza pronašla je promjenu u Greti Thunberg. Ustrojivši 'Fridays for Future' prosvjede diljem Europe, govoreći 'Kako se usuđujete!' najmoćnijim svjetskim liderima u UN-u, predvodeći sedam milijuna prosvjednika za klimu širom svijeta u rujnu i onda još desetke tisuća u Madridu početkom prosinca, Thunberg je postala najjači glas najvećeg globalnog pitanja - i avatar šireg generacijskog pomaka u kulturi, vidljivog svugdje, od studentskih kampusa u Hongu Kongu do hodnika Kogresa u Washingtonu, piše Felsenthal.

Prije nekoliko dana, Greta Thunberg na ceremoniji u Stockholmu proglašena je dobitnicom nagrade Right Livelihood, prozvane 'alternativnom Nobelovom nagradom'. Nagrađena je zbog 'inspiriranja i osnaživanja političkih zahtjeva za hitno djelovanje po pitanju klimatskih promjena, na temelju znanstvenih činjenica', naglasio je žiri koji dodjeljuje tu nagradu.

Šesnaestogodišnja Šveđanka je u kolovozu 2018. započela 'školski štrajk' ispred švedskog parlamenta. Taj je događaj inspirirao prosvjede srednjoškolaca diljem svijeta.

Ona je 'Ivana Orleanska klime', rekao je o Thunberg Johan Rockstrom, čelnik instituta za klimatska pitanja u Potsdamu.

Biznismen 2019. godine po izboru Timea je čelnik Disenya Bob Iger; titula sportaša godine otišla je američkoj reprezentaciji nogometašica; zabaljač godine je Lizzo.

Lizzo Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Prestižnu titulu osobe godine Time je krajem 2018. godine dodijelio svim ženama koje su svojim svjedočenjima o seksualnom zlostavljanju u američkoj filmskoj industriji razotkrile brojne poznate zlostavljače.