UVJET: JAČE MJERE ŠTEDNJE

Grčkoj odobreno još osam milijardi eura pomoći

grčki ministar financija Evangelos Venizelos i talijanski premijer Mario Monti

grčki ministar financija Evangelos Venizelos i talijanski premijer Mario Monti

Izvor: Reuters / Autor: Yves Herman

Ministri financija eurozone odobrili su u utorak navečer isplatu šestog obroka pomoći Grčkoj u iznosu od osam milijarda eura, bez kojeg bi do sredine prosinca ta zemlja otišla u stečaj

Riječ je šestom obroku iz paketa pomoći odobrenog u svibnju 2010. godine, čiji je ukupni iznos 110 milijarda eura, od čega 80 milijarda eura dolazi od država članica eurozone, a preostalih 30 od Međunarodnog monetarnog fonda.

Preduvjet za isplatu šeste tranše pomoći bio je da se oporbene stranke u Grčoj pismeno obvežu da će poštovati obveze koje je grčka vlada preuzela u svom programu štednje radi smanjivanja proračunskog deficita..

Načelna odluka o isplati donesena je još ranije, ali je bila suspendirana kada je bivši premijer George Papandreu najavio referendum o paketu mjera štednje koji je već bio prihvaćen u parlamentu. Papandreu je nakon toga odstupio s dužnosti, a njegovu vladu je zamijenila vlada nacionalnog jedinstva koju predvodi novi premijer Lukas Papademos

Europska unija nije htjela odobriti isplatu te pomoći sve dok iz Atene ne stigne pismeno jamstvo da će parlamentarne stranke podržavati paket reformskih mjera, kojima je za cilj dovesti u redu državne financije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi