NJEMAČKI DUŽNOSNICI

'Grčki ministar financija može u Berlin doći odjeven kako hoće'

04.02.2015 u 19:58

Bionic
Reading

Grčki ministar financija može u Berlin doći odjeven kako hoće, važno je da ponudi ozbiljan prikaz planova svoje vlade, rekli su u srijedu njemački dužnosnici

U posjetima europskim prijestolnicama u kojima traži potporu za lijevu grčku vladu koja želi ponovno pregovarati o otplati duga i njemačkim preporukama o štednji, ministar Janis Varufakis privlači pozornost i svojom politikom i neformalnim odijevanjem.

"Njemačka vlada svoje sugovornike ne cijeni po tome nose li kravatu, kožnu jaknu ili klasični sako", rekao je glasnogovornik kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert od kojega su novinari tražili komentar "novoga stila" u Ateni.

"Nama to nije važno. Mi od nove grčke vlade očekujemo da nam predstavi ekonomsku i financijsku strategiju ", rekao je.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble sastat će se u četvrtak s Varufaksiom, a njegov glasnogovornik kaže da za goste ne postoji obveza službenog odijevanja.

Varufakis je u ponedjeljak na sastanak s britanskim ministrom Georgeom Osborneom došao u raskopčanoj košulji i crnoj kožnoj jakni, a domaćin ga je dočekao u odijelu. I novi grčki premijer Aleksis Cipras izbjegava kravatu. Talijanski premijer Matteo Renzi u utorak nakon njihova sastanka u Rimu darovao mu je jednu kravatu.

Merkel kaže da nema nesuglasica u eurozoni oko Grčke

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je ocijenila da između članica eurozone nema temeljnih razmimoilaženja po pitanju Grčke, izvješćuje AFP s konferencije za novinare s malteškim premijerom Josephom Muscatom

"Ne vjerujem da postoje razmimoilaženja oko temeljnih pitanja kada govorimo Grčka", kazala je šefica njemačke vlade odgovarajući na pitanje novinara da li se pribojava da bi nova grčka vlada mogla unijeti razdor u eurozoni, imajući u vidu financijske probleme i u Italiji i Francuskoj.

"Razgovarala sam telefonski s talijanskim premijerom i u kontaktu sam s predsjednikom Hollandeom. Razgovarali smo o tome i mislim da je sada na Grčkoj da nam točno predstavi svoje ideje", kazala je Merkel.

Grčki premijer Aleksis Cipras i njegov ministar financija Janis Varufakis krenuli su na europsku turneju kako bi svoje partnere u EU-u upoznali sa svojim idejama kako nastaviti dalje nakon što su u predizbornoj kampanji obećali da će prekinuti s mjerama štednje koju su Grčkoj nametnuli vjerovnici u zamjenu za financijsku pomoć radi izbjegavanja bankrota.

Cipras je u utorak bio u Rimu i razgovarao s premijerom Matteo Renzijem, a odmah nakon sastanaka s trojicom čelnika EU-a otputovao je u Pariz na razgovore s predsjednikom Francoisom Hollandeom. U četvrtak Varufakisa u Berlinu očekuje njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble.

Cipras poziva Francusku da bude predvodnica rasta

Novi grčki premijer Aleksis Cipras u srijedu je, nakon sastanka s predsjednikom Francoisom Hollandeom, pozvao Francusku da odigra "vodeću ulogu jamca" u poticanju gospodarskog rasta u Europi, izvješćuje AFP.

"Danas nam je potreban dogovor za Europu, dogovor oko rasta europskog gospodarstva", kazao je grčki premijer, istaknuvši da njegova zemlja "nije prijetnja Europi".

"Francuska mora igrati ulogu protagonista u toj političkoj promjeni", dodao je Cipras.

Grčka, koja vodi vremensku utrku s financijskim problemom, u srijedu je Europskoj uniji predložila plan reformi i financija u naredne četiri godine i pokucala na vrata Europskoj središnjoj banci kako bi pokušala "održati glavu iznad vode".

Hollande je u svojoj izjavi naglasio dva načela: solidarnost, podsjetivši da Pariz i Atena dijele istu monetarnu zonu, i poštivanje, s jedne strane volje grčkog naroda glede izbora svog vodstva, ali također i "europskih pravila koja vrijede za sve, uključujući i Francusku.