RADIKALI DOLAZE NA VLAST?

Grčka oporba optužuje vladu da raspiruje strah

13.12.2014 u 17:33

Bionic
Reading

Vođa grčke radikalne ljevice Alexis Tsipras optužio je u subotu premijera Antonisa Samarasa da raspiruje strah u zemlji ne bi li osigurao potporu za svojeg kandidata za predsjednika države koji mora pobijediti ako vlada želi izbjeći prijevremene izbore

Grčka vlada pomaknula je u ponedjeljak glasovanje u parlamentu za predsjednika države na ovaj mjesec, ne bi li okončala političku neizvjesnost u zemlji, ali time riskira prijevremene izbore ako njezin kandidat ne dobije dovoljno glasova.

Tsiprasova Syriza, koja želi raskinuti dogovor o pomoći s EU-om i MMF-om i prekinuti politiku stroge štednje, vjerojatno bi pobijedila na tim izborima, pokazuju ankete, a Samaras je u četvrtak upozorio da Grčkoj prijeti 'katastrofalan' povratak u ponor dužničke krize ako njegova vlada padne.

'Mahnito raspirivanje straha, za što snosi odgovornost sam premijer, posljednji je hropac pred kraj', rekao je Tsipras u govoru održanom na Kreti. 'Odbrojavanje posljednih dana vladajuće koalicije i njezinih katastrofalnih politika već je počelo.'

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je, u neuobičajeniom potezu za europskog dužnosnika, oštro u četvrtak upozorio Grke da bi mogli upasti u velike probleme kada bi 'pogrešno' glasovali i kada bi Syriza pobijedila na izborima.

Tsipras je odbacio to upozorenje i istaknuo da će europski partneri promijeniti mišljenje kada vlast preuzme njegova snažna vlada.

'Snažna vlada s realnim reformskim planom preduvjet je da se s Grčkom pregovara, a ne da je se kažnjava', rekao je, pozivajući Grke da mu iskažu povjerenje.

Ponovivši svoje obećanje od rujna, Tsipras je kazao da će njegova vlada preokrenuti trend smanjivanja plaća i mirovina i omogućiti zapošljavanje 300.000 ljudi.

'Taj plan ima točno određenu cijenu. Ona iznosi oko 12 milijarda eura', rekao je, dodajući da će se to financirati europskim fondovima, rezervama iz grčkog fonda za spašavanje banaka i prihodima od borbe protiv utaje poreza.