LIJEK PROTIV KRIZE

Grčka očekuje čak 17 milijuna turista ovoga ljeta!

10.07.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Prema podacima koje je objavila Udruga grčkih turističkih agencija, od siječnja do svibnja grčki turizam bilježi rast od 6,05 posto u odnosu na prošlu godinu. Izraženo u brojkama, u prvih pet mjeseci ove godine Grčku je posjetilo 2.441.276 turista, a 2012. bilo je 2.302.107 turističkih dolazaka u istom razdoblju. Ovoga ljeta očekuje se čak 17 milijuna turista. A turizam čini 20 posto grčkog BDP-a

Najveći broj turista u odnosu na prošlu godinu bilježi Mykonos, čak 125,5 posto više. Ostale turističke destinacije ne mogu slijediti eksplozivan porast dolazaka kao Mykonos, koji je popularizirala Jackie Onassis, ali se radi o dvoznamenkastim stopama rasta: Zakynthos ima porast od 33,2 posto, Kefalonia 29,5 posto, Chania 26 3 posto, Santorini 22,7 posto, Krf 23,9 posto, Kos 20,2 posto, Skiathos 18,3 posto, itd. Dakako, prosvjedi u Istanbulu i nemiri u Egiptu idu u prilog grčkom turizmu.

Zakynthos

Prema procjenama grčkog turističkog sektora, ova godina će biti jedna od najboljih. Brojevi odražavaju jasnu sliku o rastu. Grčka samo u ljetnim mjesecima očekuje 17 milijuna turista.

'Grčka se razvija', rekla je grčka ministrica turizma, Olga Kefalogianni.

'Unatoč gospodarskim problemima i dalje imamo mnogo atrakcija. Mi smo vrlo sigurna zemlja i ljudi su tako prijateljski raspoloženi', dodala je Kefalogianni.

Turizam je ključ financijskog rasta Grčke, koja je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija za Nijemce, a nakon njih slijede Britanci i Rusi, zatim Česi, Poljaci i Nizozemci. Dakako, najprodavanije odredište u Srbiji i ove je godine Grčka.

Čak se i oko 50.000 Turaka, u čijoj se zemlji zbog prosvjeda u Istanbulu osjećaju posljedice u turističkom sektoru, odlučilo ljetni odmor provesti u Grčkoj, s obzirom na to da je među zemljama s najnižim cijenama, a za Brazilce je odlazak u Grčku 'putovanje života'.