PROSVJED PRED PARLAMENTOM

Grčka neće platiti ratu duga MMF-u

29.06.2015 u 20:34

  • +16

Prosvjedi u Grčkoj

Izvor: Reuters / Autor: Alkis Konstantinidis

Bionic
Reading

Grčka neće do utorka platiti MMF-u ratu kredita od 1,6 milijardi eura, objavio je dužnosnik grčke vlade u ponedjeljak, što ukazuje na dubinu financijske krize s kojom se suočava ta zemlja. Čini se da grčke vlasti u tome podržavaju i građani koji su se u ponedjeljak navečer počelI okupljati na velikom prosvjedu ispred parlamenta u Ateni

Vladini ministri u više su navrata upozoravali da Grčka neće imati novca za otplatu kredita ako se ne postigne dogovor s vjerovnicima o deblokadi 7,2 milijarde eura iz postojećeg paketa finacijske pomoći, koji je bio zamrznut dok su trajali pregovori oko uvjeta za nastavak financiranja.

Neplaćanje kredita približit će Grčku izlasku iz eurozone, ako ono dovede do toga da Europska središnja banka (ECB) prekine krizno financiranje o kojem ovise grčke banke, piše Reuters.

Vlada u Ateni svim se silama trudi uvjeriti turiste da kriza u bankarskom sektoru neće utjecati na njihov boravak u zemlji u kojoj turizam čini petinu BDP-a.

Banke u Grčkoj bit će zatvorene do 6. srpnja, a povlačenje sredstava iz bankomata bit će ograničeno, poručila je grčka vlada, nakon što je donijela odluku o kapitalnoj kontroli kojoj je cilj spriječiti urušavanje financijskog sustava zemlje.

Bankomati nisu radili u ponedjeljak ujutro, ali jesu poslijepodne, no dnevno će građani na bankomatima moći podići najviše 60 eura.

To se ograničenje, međutim, ne odnosi se na kreditne i debitne kartice izdane u inozemstvu, kažu u vladi i poručuju da turisti mogu odahnuti.

Grčka će građanima na referendumu kao prvu opciju ponuditi odgovor 'ne'

Grčka vlada objavila je u ponedjeljak pitanje koje namjerava postaviti građanima na referendumu u nedjelju, kojim će oni odlučiti hoće li prihvatiti zahtjeve međunarodnih vjerovnika kako bi dobili novu financijsku pomoć i izbjegli stečaj.

Na referendumu će biti postavljeno jednostavno pitanje: 'Treba li prijedlog koji su iznijeli Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond na euroskupini 25. lipnja 2015., a koji se sastoji od dva dijela koji zajedno čine njihov sveobuhvatni prijedlog, biti prihvaćen?'

Kao prva opcija nudi se odgovor 'Ne' ispod kojeg je 'Da'.

Grčka ljevičarska vlada, koja je odbacila taj prijedlog jer je u suprotnosti s njezinim predizbornim obećanjima, pozvala je Grke da glasuju protiv.

Tvrdi da će to osnažiti njezinu poziciju u pregovorima s vjerovnicima, ali čelnici eurozone, uključujući predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, predsjednika euroskupine Jeroena Dijsselbloema, njemačku kancelarku Angelu Merkel i talijanskog premijera Mattea Renzija, jasno su u ponedjeljak upozorili da će odbijanje tog prijedloga smatrati odbijanjem članstva u eurozoni.

Merkel spremna na razgovore s Grčkom nakon referenduma

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je izjavila da napredak u pregovorima s Grčkom nije izgledan u predstojećih nekoliko dana no da će vrata za nove pregovore s grčkom vladom biti otvorena nakon referenduma koji će se održati u nedjelju.

'Ako i nakon referenduma grčka vlada bude tražila nastavak pregovora, tomu se nećemo protiviti', rekla je njemačka kancelarka na konferenciji za novinare održanoj u Berlinu.

'Referendum je očigledno povezan s ostankom u eurozoni', kazala je.

Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel je na istoj konferenciji za novinare posvećenoj Grčkoj bio još izravniji, kazavši da će se na referendumu trebati zaokružiti 'da' ili 'ne' za ostanak u eurozoni.

'Grčka vlada treba jasno objasniti svojim građanima da će se, ukoliko Grci odaberu ostanak u eurozoni pregovori nastaviti', istaknuo je.

On smatra da grčka vlada premijera Ciprasa zapravo želi 'politički i ideološki jednu drugu eurozonu' u odnosu na postojeću koju čini 19 članica monetarnog bloka.