NESVAKIDAŠNJI PRIJEDLOG

Grčka ministrica kulture predložila razmjenu spomenika sa Skopljem?

13.03.2019 u 22:21

Bionic
Reading

Grčka ministrica kulture Myrsini Zorba opovrgnula je u utorak medijske napise da je ponudila razmjenu spomenika sa Skopljem, tako što bi Grčka preuzela spomenik Aleksandra Makedonskog koji je postavljen na glavnom trgu u Skoplju, a u zamjenu nudi poznatu skulpturu 'Trkač', koja se nalazi ispred hotela Hilton u Ateni

Navodni prijedlog ministrice kulture izazvao je nezapamćene reakcije grčke javnosti nakon što se u javnosti pojavila vijest da je do prijedloga došlo u skladu sa Sporazumom iz Prespe te da je ideju o premještanju spomenika 'Trkač' u Skoplje potvrdio i sam autor skulpture Costas Varotsos.

Zorba je nedugo poslije objavljivanja vijesti opovrgnula kako stoji iza ideje o razmjeni spomenika, a slično je postupio i kipar Varotsos koji se prošli tjedan sastao s ministricom.

'Nisam predložila razmjenu spomenika, a takva ideja ionako nije u domeni mojeg ministarstva', kazala je Zorba za grčku agenciju ANA – MPA.

Varotsos se, piše grčki dnevnik Kathimerini, prošlog tjedna sastao sa Zorbom u njenom uredu, tvrdeći kako mu je predložila razmjenu spomenika, što je on, prema vlastitim tvrdnjama, izričito odbio.

'Kazao sam ministrici kako skulptura ne može napustiti Atenu iz nekoliko razloga. Iako ona pripada Ateni, ja na nju polažem intelektualna prava. Ministrica mi je kazala kako je Skoplje prekrasan grad koji bih mogao zavoljeti, a kako me njen stav počeo iritirati, poručio sam joj da je naš razgovor smiješan', izjavio je Varotsos, dodajući kako je 'šokiran' i 'uvrijeđen' ministričinim negiranjem razgovora o razmjeni skulptura.

'Drago mi je da sam živ kako bih mogao zaštititi vlastitu skulpturu. Ipak, zabrinut sam za sudbinu ostalih gradskih skulptura, poput skulpture Kolokotronis ispred zgrade starog parlamenta', izjavio je umjetnik, referirajući se na spomenik Theodorosa Kolokotronisa, junaka iz grčkog rata za nezavisnost dvadesetih godina pretprošlog stoljeća.