veliki uspjeh

Grčka i Makedonija postigle dogovor oko imena

12.06.2018 u 18:26

Bionic
Reading

Grčka i Makedonija postigle su dogovor o tome kako okončati dugogodišnji spor oko imena, objavio je u utorak dužnosnik grčke vlade.

Grčki premijer Aleksis Cipras o tome je u utorak popodne izvijestio predsjednika Prokopisa Pavlopoulosa. Cipras je potvrdio je da je postignut sporazum o imenu Makedonije, koji predviđa da Skoplje u svom ustavu promijeni ime zemlje.

Dodao je da je riječ o 'dobrom dogovoru' za Grčku, te da će sporazum biti poslan na ratifikaciju u grčki parlament nakon što Makedonija ispuni sve dogovorene uvjete.

Makedonski premijer Zoran Zaev je u obraćanju naciji potvrdio da je postignut sporazum s Grčkom i da bi novo ustavnom ime zemlje trebalo biti Sjeverna Makedonija. Dogovor planira staviti na referendum kako bi se građani o njemu izjasnili. Sporazum, kazao je Zaev, osigurava izlazak Makedonije iz izolacije, a Makedonci ostaju Makedonci kao etnička zajednica s tim imenom dok će se u dokumentima voditi kao državljani Sjeverne Makedonije.

'Postigli smo povijesni dogovor kojim će biti potvrđen makedonski kulturni i etnički identitet. Ovu priliku moramo hrabro i iskoristiti. Ne želimo poraze, nego pobjede. Imamo povijesno, rješenje', izjavio je Zaev.

Dugogodišnje neslaganje dvije susjedne zemlje oko imena bila je prepreka Makedoniji da se pridruži i NATO-u i Europskoj uniji.

  • +15
Makedonija: Veliki prosvjedni miting opzicijske stranke VMRO Izvor: Cropix / Autor: Maja Zlatevska / CROPIX