KAZNE I PENALI

Grčić upozorava: Bankari, nećete se izvući iz konverzije

26.10.2015 u 14:48

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić javno je pozvao banke da se drže Zakona o potrošačkom kreditiranju te što prije krenu s informiranjem građana i slanjem obavijesti o konverziji kredita iz švicarskih franaka u eure. Poručio im je da se iz te obveze 'nikako neće izvući'

'Očigledno je da banke taktiziraju, kalkuliraju i špekuliraju da će se izvući, ali barem što se tiče nas u sadašnjoj i budućoj vladi, to se neće dogoditi. Bankari, nećete se izvući! Odluku o konverziji donijeli smo svjesni svih činjenica i njen cilj je jasan, pružiti pomoć za 53 tisuće obitelji korisnika takvih kredita. Pozivam banke da rade izračune i o tome što prije informiraju građane. Rok im lagano istječe, a nakon toga plaćat će kazne i penale', kazao je Grčić na konferenciji za novinare u Splitu.

'Ako su spremni na plaćanje kazni - ok, podebljat ćemo hrvatski proračun, ali bitno je da građani dobiju svoja prava iz ovog zakona. A mi ćemo i u rezervnim varijantama osigurati da građani ni na koji način ne snose teret rješavanja ovog problema na bilo koji način. Znači, imamo i alternativna rješenja koja ćemo vrlo jednostavno primijeniti', dodao je, potvrdivši da se to između ostalog odnosi i na uvođenje poreza na aktivu banaka.

'Upozoravam i na procjene svjetskih analitičara koji su se osvrnuli na ovaj problem u Hrvatskoj i rekli da čak ni s bankarskog aspekta na ovakvo rješenje ne treba gledati crno. To može biti trenutni trošak za banke, ali u srednjem i dugom roku oslobađa ih jednog velikog rizika i dovodi u puno čišću poziciju. Velik rizičan portfelj trenutno i u perspektivi problem je za banke, a konverzijom će ga se riješiti i to će im donijeti pozitivne efekte', smatra Grčić.