POMOĆ ZA 35 GRADOVA I OPČINA

Grčić pripremio paket mjera za brdsko-planinska područja

14.07.2015 u 16:25

Bionic
Reading

Nove poticajne mjere za razvoj jedinica lokalne samouprave s brdsko-planinskih područja osigurat će trajnu pomoć za 35 gradova i općina, izjavio je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić u stanci sastanka s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina s brdsko-planinskih područja

Te mjere stupit će na snagu 1. siječnja 2016. godine i donijet će povećanje udjela jedinica lokalne samouprave s brdsko-planinskih područja u prihodima od poreza na dohodak, dodatnu tekuću pomoć iz državnog proračuna, povećanje udjela u šumskom doprinosu te pomoć u održavanju nerazvrstanih cesta u ekstremnim zimskim uvjetima

Sve te mjere bit će osigurane kroz zakonske izmjene koje kreću u proceduru, a procjenjuje se da će samo u 2016. godini iznositi približno 110 milijuna kuna, kaže Grčić.

Dodaje da je jedna od najvažnijih mjera povećanje udjela u porezu na dohodak sa 60 na 80,5 posto, a da će tekuća pomoć iz državnog proračuna iznositi najmanje 40 milijuna kuna godišnje. Postotak šumskog doprinosa koji ostaje jedinicama lokalne samouprave s brdsko-planinskih područja povećava se s pet na sedam posto.

Što se tiče 2015. godine iz proračuna je osigurano 110 milijuna kuna 'prijelazne' pomoći za općine i gradove s brdsko-planinskih područja ili približno 65 posto potpora prema ranijem sustavu, kaže Grčić.

Zamjenica gradonačelnika Sinja Kristina Križanac ocjenjuje da će uvođenje novih mjera od 1. siječnja iduće godine značajno utjecati na prihode Grada Sinja.

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević pak upozorava da su Delnice izmjenom sustava poticanja brdsko-planinskih područja jako puno izgubile te da je dobro to što je Vlada novim mjerama odlučila nadoknaditi barem dio toga gubitka.

'Kompenzacijske mjere poboljšat će krvnu sliku našeg proračuna', kaže on. Prema njegovim riječima, zakonskim izmjenama o pomoći brdsko-planinskim područjima, Delnice do kraja ove godine gube 11,5 milijuna kuna, odnosno trećinu proračuna.

Načelnik Općine Matulji Mario Ćiković rekao je kako su Matulji izgubili 15 milijuna kuna poreza na dohodak i 10 milijuna kuna poreza na dobit, a kroz kompenzacijske mjere ove godine dobili su 9,5 milijuna kuna, tako da je realni gubitak 15,5 milijuna kuna u proračunu. S novim mjerama, sljedeće godine stiže između 10 i 11 milijuna kuna više, kaže on.