VLADA POD PRITISKOM BRUXELLESA

Grčić: Idu dodatne mjere, ali nećemo dirati mirovine i plaće

04.04.2014 u 16:37

Bionic
Reading

Kako bi ispunila zadaću koju je dala Europska komisija - da u ovoj godini deficit smanji za 2,3 posto BDP-a - Vlada će morati donijeti nove mjere koje će obuhvatiti i rashodovnu i prihodovnu stranu proračuna, rekao je za tportal potpredsjednik Vlade Branko Grčić

Konkretno o kakvim se mjerama javnost bi, najavio je Grčić, mogla saznati do kraja idućeg tjedna.

'Želio bih demantirati medijske napise o tome kako je Bruxelles odbio naš plan. Ništa nije odbijeno, već cijelo vrijeme traju konzultacije i pregovori s Europskom komisijom. Analizira se koliko je sa zadnjim rebalansom učinjen fiskalni napor. Mi mislimo da je to za Hrvatsku ogroman napor, a Komisija smatra da bi bilo dobro da ispunimo zadane okvire', izjavio je Grčić.


Potvrdio je kako Vlada radi na novim mjerama čime bi se približila traženom smanjenju deficita. Grčić je objasnio kako time Hrvatska izbjegava dodatne konflikte i pritiske te nametanje nekih rješenja od Bruxellesa.

'Naš je cilj zadržati sve instrumente makroekonomske politike, posebno fiskalne, u vlastitim rukama', naglasio je potpredsjednik Vlade.

On smatra kako neće biti potrebe za novim rebalansom proračuna, već bi se sve riješilo posebnim odlukama Vlade.

Iz redova oporbe danas se moglo čuti kako će Vlada, da zadovolji Bruxelles, morati rezati plaće i mirovine. Za Grčića to ne dolazi u obzir.

'Tražit ćemo dodatna sredstva na nekim drugim stavkama. Sigurno nećemo dirati plaće i mirovine. Kao i kod rebalansa, mjere će zahvatiti malo prihodovnu i malo rashodovnu stranu proračuna', rekao je potpredsjednik Vlade za tportal.hr.

Iz Bruxellesa su danas poručili kako još uvijek proučavaju proračunske mjere koje im je dostavila Hrvatska, a konačnu ocjenu Europska komisija objavit će 2. lipnja.

Premijer Zoran Milanović prije dva tjedna izjavio je da bi u ovom trenutku 'bilo previše radikalno, sa socijalnog i gospodarskog stajališta' kada bi vlada u prvoj godini išla na rezanje deficita u onoj mjeri u kojoj je to tražila Komisija.

'Prilagodba od 2,3 posto BDP-a u prvoj godini, koliko je tražila Komisija, golema je. Kao što sam već rekao, možemo zagristi metak, ali ne i cijeli redenik', rekao je Milanović.

Sve je izvjesnije kako Hrvatska ne samo da će zagristi cijeli redenik metaka, već će ga morati i progutati.